Pleśniak

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-08-13
  • Pleśniak

Składniki:

  • jajka [6 szt.]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • budyń waniliowy [1 op.]
  • dżem/powidła [1 op.] (słoiczek! (jeśli mały to 2))
  • cukier puder [1 szklanka] ((do białek) można dodać mniej jeśli ktoś uważa ;))
  • cukier [3 łyżki] ((do ciasta))
  • sól [1 szczypta] (do białek)
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • kakao [1.5 łyżeczki]
  • galaretka [1 op.] (opcjonalnie)
  • orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1) Oddzielamy żółtka od białek.
2) Zagniatamy ciasto z żółtek, mąki, cukru waniliowego i zwykłego, proszku do pieczenia (jeśli ciasto się mocno klei można dosypać mąki).
3) Odkładamy małą ilość ciasta.
4) Pozostawione ciasto dzielimy na pół z czego do jednej z nich dodajemy kakao.
5) Powstałe ciasto należy rozprowadzić w pokrytej papierem do pieczenia formie.
6) Na ciasto nakładamy dżem/powidła i równomiernie rozprowadzamy.
7) Ubijamy białka na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier puder i budyń.
8) Białka nakładamy na dżem (można dodać do powideł/dżemu galaretkę)
9) Pozostawione ciasto " skubiemy " i małe drobinki rzucamy na białka na przemian ciemne i jasne.
10) pieczemy ciasto ok. 40 min w temp 175-180 st.
11) Wierzch ciasta polewany lukrem ;)

*** jeśli ktoś chce może dodać do ciasta posiekane orzechy

SMACZNEGO! ;)))

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem