Pleśniak

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-08-13
  • Pleśniak

Składniki:

Przygotowanie:

1) Oddzielamy żółtka od białek.
2) Zagniatamy ciasto z żółtek, mąki, cukru waniliowego i zwykłego, proszku do pieczenia (jeśli ciasto się mocno klei można dosypać mąki).
3) Odkładamy małą ilość ciasta.
4) Pozostawione ciasto dzielimy na pół z czego do jednej z nich dodajemy kakao.
5) Powstałe ciasto należy rozprowadzić w pokrytej papierem do pieczenia formie.
6) Na ciasto nakładamy dżem/powidła i równomiernie rozprowadzamy.
7) Ubijamy białka na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier puder i budyń.
8) Białka nakładamy na dżem (można dodać do powideł/dżemu galaretkę)
9) Pozostawione ciasto " skubiemy " i małe drobinki rzucamy na białka na przemian ciemne i jasne.
10) pieczemy ciasto ok. 40 min w temp 175-180 st.
11) Wierzch ciasta polewany lukrem ;)

*** jeśli ktoś chce może dodać do ciasta posiekane orzechy

SMACZNEGO! ;)))

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem