Cukinia nadziewana mięsnym sosem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, zapiekanki , dodano: 2012-08-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia nadziewana mięsnym sosem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia nadziewana mięsnym sosem

Składniki:

  • cukinia [2 szt.] (średniej wielkości)
  • mięso mielone [250 g]
  • pomidory [4 szt.] (Duże i dość miękkie)
  • cebula [2 szt.] (Duże)
  • oregano (najlepiej świerze)
  • ser mozzarella [125 g] (1 kulka)
  • sól, pieprz ((do smaku))
  • czosnek [3 ząbki] ((ilość dodanego czosnku zależy od preferencji smakowych))

Przygotowanie:

Cukinie należy umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyciągnąc miąższ, tak aby powstały łódeczki. Tak przygotowaną cukinię solimy.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Do cebuli dodajemy mięso mielone i całość smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pomidory i przykrywamy pokrywką, i czekamy, aż pomidory całkiem się rozpadną. Następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje i sos się zagęści. Tak przygotowany sos doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i innymi dowolnymi ziołami(można użyć ziół prowansalskich). Do sosu wyciskami czosnek(w zależności ile lublimy). Gdy sos ostygnie nadziewamy nim cukinię. Na nadzianą sosem cukinię kładziemy pokrojoną w plastry mozzarelle(można użyć też innego sera, np. żółtego). Cukinie zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok. 200 stopni aż do momentu roztopienia się sera:(ok.15-20 min).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem