Krupnik light

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby wyplukac, zalac zimna woda i odstawic przynajmniej na godzine, potem ugotowac w tej samej wodzie (ok. 30 minut) w malym rondlu.

Umyta i obrana marchewke, pietrzuszke i seler rozdrobnic w robocie, badz zetrzec na tarce albo pokroic na male kawalki. Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Kasze wyplukac.

Zagotowac poltora litra wody z kostkami bulionowymi. Na gotujacy sie wywar wrzucic kasze i rozdrobniona wloszczyzne z ziemniakami. Dodac ziarenka warzyw, suszona cebule i papryke oraz pokrojone, ugotowane grzyby.

Cebule z wloszczyzny drobno posiekac, biala czesc pora pokroic w krazki. W tym samym rondlu, w ktorym gotowaly sie grzyby, rozgrzac lyzeczke oliwy i podsmazyc cebule z porem na rumiano (ok. 1 min.), dodac do zupy.

Calosc gotowac ok. pol godziny.
Pod koniec gotowania dodac przyprawe uniwersalna (jarzynka z dodatkiem soli), pieprz oraz maggi.

Zupa wychodzi gesta, jest bardzo syta, wiec moze stanowic samodzielny obiad. Pieprz i papryka dodaja ostrosci i rogzrzewaja. Tluszcz pochodzi jedynie z tych dwoch kostek bulionowych i lyzeczki oliwy, wiec kalorycznosc opiera sie glownie na warzywach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe