Krupnik light

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krupnik light

Składniki:

  • kasza jęczmienna perłowa [100 g]
  • włoszczyzna [1 op.] (bez kapusty)
  • ziemniaki [2 szt.] (średnie)
  • pieprz czarny (grubomielony)
  • oliwa [1 łyżeczka] (do podsmażania)
  • grzyby [10 g] (suszone)
  • kostka rosołowa [2 kostki] (na wędzonym boczku)
  • przyprawa warzywna [2 łyżki] (bez soli)
  • cebula [1 łyżka] (suszona, płatki)
  • papryka (przyprawa) [1 łyżka] (zielona, suszona w płatkach)
  • przyprawa w płynie do zup [2 łyżki] (Maggi)
  • przyprawa warzywna [1 łyżka]

Przygotowanie:

Grzyby wyplukac, zalac zimna woda i odstawic przynajmniej na godzine, potem ugotowac w tej samej wodzie (ok. 30 minut) w malym rondlu.

Umyta i obrana marchewke, pietrzuszke i seler rozdrobnic w robocie, badz zetrzec na tarce albo pokroic na male kawalki. Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Kasze wyplukac.

Zagotowac poltora litra wody z kostkami bulionowymi. Na gotujacy sie wywar wrzucic kasze i rozdrobniona wloszczyzne z ziemniakami. Dodac ziarenka warzyw, suszona cebule i papryke oraz pokrojone, ugotowane grzyby.

Cebule z wloszczyzny drobno posiekac, biala czesc pora pokroic w krazki. W tym samym rondlu, w ktorym gotowaly sie grzyby, rozgrzac lyzeczke oliwy i podsmazyc cebule z porem na rumiano (ok. 1 min.), dodac do zupy.

Calosc gotowac ok. pol godziny.
Pod koniec gotowania dodac przyprawe uniwersalna (jarzynka z dodatkiem soli), pieprz oraz maggi.

Zupa wychodzi gesta, jest bardzo syta, wiec moze stanowic samodzielny obiad. Pieprz i papryka dodaja ostrosci i rogzrzewaja. Tluszcz pochodzi jedynie z tych dwoch kostek bulionowych i lyzeczki oliwy, wiec kalorycznosc opiera sie glownie na warzywach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto krówka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe