Domowe ciastka oreo - przepis

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2012-08-22
  • Mniam: 20
    Mniam zdjęcie! Domowe ciastka oreo - przepis
    Mniam: 20
    Mniam zdjęcie! Domowe ciastka oreo - przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników ( u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.

    Śr. ocena: 3.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • szperrr, 2012-08-23 21:45:02
    szperrr
    oceniam zdjecie i oryginalne ciasteczka, a nie przepis.. (basssskie sa!! nie pomyslalabym nawet, zeby sprobowac je zrobic)

    na pewno upieke je w ten weekend i dodam pelna ocene!
    Komentarz
  • ewelline, 2012-08-24 00:44:34
    ewelline
    a od kiedy oceniamy zdjecia?? Na tym portalu jest nie jeden przepis, który jest bez zdjecia lub zdjecie jest malo zachęcające a potrawa wyśmienita! Wiec droga Szperrr nie oceniaj zdjęć! Zrób ciasteczka a potem ocen! Ocena wtedy jest bardziej wiarygodna i zasłużona.

    Ciasteczka wyglądają świetnie! Warto spróbować je ubiec Przepis na pewno wypróbuje
    Komentarz
  • KlusiaKlusia, 2012-08-24 20:40:08
    KlusiaKlusia
    Jutro spróbuje je chyba zrobić . Co to za motyw z ocenianiem zdjęć? Jak już ktoś pisał, zdjęcie może być TRAGICZNE a potrawa boska i na odwrót..
    Komentarz
  • ILOVEBAKEPL, 2012-09-03 08:52:16
    ILOVEBAKEPL
    Nie przyczepiajcie się, ze dziewczynie spodobalo sie zdjecie.
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-09-29 12:09:05
    pinaplesss
    1
    Nie jadłam sklepowych oreo, więc nie mam porównania do tych, ale markizy z tego przepisu są pyszne. Tylko następnym razem masę dłużej pomiksuję, żeby nie był wyczuwalny cukier puder (Ty napisałaś że mieszać tylko do połączenia składników, dla mnie to za krótko) i nie bawiłam się w lepienie kulek, masa ładnie nakładała się łyżeczką. Ciastka banalne do zrobienia, smaczne i lepsze od kupnych, bo bez chemii.
  • mad86, 2012-09-29 20:58:16
    mad86
    0
    Daję 3,5 gwiazdki. Wg mnie jest za dużo cukru pudru w nadzieniu. Dodałam więcej masła i cukier nadal wyczuwalny. Za słodkie.
  • lachryma, 2012-10-04 15:42:18
    lachryma
    ten przepis, podobnie jak parę innych pochodzą od Doroty z mojewypieki i nie są autorstwa wizażanki...
    Komentarz
  • pajla21, 2012-10-27 11:46:14
    pajla21
    0
    Ciastka dość proste w przygotowaniu, całkiem podobne w smaku do sklepowych oreo, ale muszę przyznać, że te mi lepiej smakują (wiadomo domowe zawsze lepsze). Zrobiłam je dokładnie według przepisu, lecz gdy następnym razem będę je robić to nie dodam soli do nadzienia, bo według mnie trochę zepsuła smak.
  • maitre, 2012-11-30 08:30:59
    maitre
    0
    Po raz pierwszy postanowiłam zrobić coś z przepisów na wizażu.

    Kocham słodycze, ale również uważam,że jest tam za dużo cukru pudru, a do ciasta musiałam dodać trochę więcej tłuszczu - ładniejsza konsystencja po zagnieceniu (być może była to wina mojego kakao).

    Domownikom smakowały, ale również twierdzą,że są bardzo, bardzo słodkie.

    Ciasteczka jednak wyglądają dość ładnie i są miłą odmianą. W sam raz do gorzkiej kawy
  • baniorek, 2015-06-07 16:34:26
    baniorek
    0
    Ciastka są pyszne, ale ja zmodyfikowałam przepis. Do czekoladowych kruchych ciasteczek dodałam połowę cukru mniej niż w przepisie, a masę do wypełnienia zrobiłam z połowy przepisowego masła, o 3/4 mniej cukru, zamiast cukrem, masę zagęściłam mlekiem w proszku. Smakują o niebo lepiej i nie są takie słodkie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem