Makaron po azjatycku z sosem orzechowym

autor: , kategoria: makarony, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2012-08-23
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Makaron po azjatycku z sosem orzechowym
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Makaron po azjatycku z sosem orzechowym

Składniki:

  • olej arachidowy [0.75 szklanki] (lub mniej, dodaję na wyczucie.)
  • warzywa
  • kurczak [40 dag] (filet, lub obrane mięso z podudzi, podudzia mają bardziej wyrazisty smak)
  • kapusta pekińska [0.5 główki] (poszatkowana w cienkie paski)
  • mrożonka - mieszanka warzywna [1 op.] (warzywa chińskie z bambusem 450g)
  • groszek zielony [0.5 szklanki] (mrożony, nie z puszki)
  • przyprawy
  • curry [1 op.] (używamy go dużo)
  • kolendra [1 łyżeczka] (świeżo utłuczona w moździerzu)
  • kurkuma [1 op.] (nie żałujmy, nada piękny kolor naszemu daniu)
  • gałka muszkatołowa [1 łyżeczka] (może być świeżo otarta, albo kupiona mielona )
  • imbir [1 łyżeczka] (świeżo starty)
  • czosnek [2 ząbki] (zgnieciony i pokrojony na drobno)
  • sos sojowy [2 łyżeczki] (do smaku, jasny lub ciemny)
  • Sos
  • miód [2 łyżeczki] (lub więcej, jasny, powinien być jasny, niezbyt aromatyczny)
  • masło orzechowe [4 łyżki] (około 2/3 opakowania 370g)
  • gałka muszkatołowa [0.5 łyżeczki] (po pół łyżeczki, dla smaku)
  • pieprz czarny [1 szczypta] (do smaku)
  • makaron
  • spaghetti [9 dag] (około jednej porcji gotowego dania, z 500g opakowania wychodzi ok. 6 dużych porcji)
  • curry [1 łyżka] (wrzucamy do wrzątku)
  • kurkuma [1 łyżka] (nada koloru makaronowi)
  • olej arachidowy [40 ml] (do wody, by makaron się nie kleił)
  • sól (według uznania, do wody na makaron)
  • woda [0.33 szklanki] (gorąca, do rorprowadzenia sosu)

Przygotowanie:

Mięso: usmażyć z podanymi przyprawami (ilość według uznania), ma być rumiane i żółciutkie. Odstawić.

Warzywa: na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, imbir, utłuczoną kolendrę, smażymy chwilkę, żeby olej wchłonął ich smak. Uwaga: może piec w oczy podczas zaglądania do garnka! Do przypraw wrzucamy poszatkowaną kapustę, smażymy i dusimy, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodajemy „żółtych” przypraw, sos sojowegu, wrzucamy mrożone warzywa: mieszankę chińską i groszek zielony, całość podlewamy jeszcze olejem. Warzywa mają smażyć się tylko ok. 7-8min, żeby nie straciły koloru i jędrności. Całość nie powinna być sucha, raczej powinna błyszczeć od oleju i przypraw.

Makaron: wodę, olej, sól, zagotowujemy, dodajemy przypraw i dodajemy połamany na trzy części makaron. Gotujemy na średnio-twardo. Makaron powinien być odcedzony bezpośrednio przed wrzuceniem do warzyw. Ma być śliczny, żółciutki i błyszczący. Wrzucamy go do dużego garnka, razem z warzywami i kurczakiem, dodajemy jeszcze przypraw, oleju, podsmażamy całość i intensywnie mieszamy.

Sos orzechowy: zagotowujemy wodę, rozprowadzamy w niej miód i masło orzechowe, najlepiej trzepaczką do jaj. Dodajemy przyprawy, pieprzu, sosu sojowego do smaku. Nie trzymamy całości nad ogniem, nie dopuszczamy do zagotowania się sosu. Najlepiej przygotować go tuż przed wymieszaniem z makaronem, bo szybko gęstnieje.

Przekładamy makaron do miseczki, dodajemy 2–3 łyżki sosu, mieszamy i wsuwamy.

Używam makaronu spaghetti, bo gotuję zwykle dla dużej rodziny, a nie jestem aż takim burżujem, aby używać oryginalnego azjatyckiego makaronu, skoro i spaghetti, i chow mein są produkowane z przenicy durum i do ich produkcji nie używa się jaj.

Jest to moja wersja dania z baru Asia To Go, a tam, co dokładnie zauważyłam, używają spaghetti z podravki! ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem