Chałka

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2009-12-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotuj w miseczce rozczyn z drozdzy, 3-4 lyzek maki, cukru i cieplego mleka, odstaw na kilka minut.

Do duzej miski przesiej make razem z sola, dodaj reszte cukru, wbij jedno jajko i dodaj dwa zoltka i tluszcz, wlej rozczyn i mieszaj dodajac stopniowo reszte mleka. Zagniec ciasto, bedzie wolne ale ma lekko odchodzic od reki. Nie podsypuj maka!

Wyrobione ciasto przykryj sciereczka i odstaw na kwadrans w cieple miejsce - powinno podwoic objetosc.
Keksowke o dlugosci 30-40 cm wyloz papierem do pieczenia (jesli chcesz by boki chalki byly bardziej przypieczone wysmaruj forme maslem i obsyp maka).

Wyrosniete ciasto przeloz do keksowki, znow odstaw do wyrosniecia, a potem posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobina wody.
Wsta w zimnego piekarnika, ustaw grzanie na ok. 200-220*C i piecz ok. 30 minut (wierzch chalki ma zbrazowiec).

Ja robie bez kruszonki ale jesli masz ochote przygotuj ja z 70 gram maki krupczatki, 50 gram cukru i 50 gram masla - wystarczy wyrobic grudkowate ciasto i posypac nim chalke, ktora juz jest we formie, posmarowana jajkiem.

Chalke wyciagnij z formy dopiero po ostudzeniu i wtedy kroj na grube kromki. Najlepiej smakuje z maslem lub dzemem jagodowym - smak lata, jak jagodzianki:)

P.S.
Mozesz z tego przepisu przygotowac wersje korzenna z bakaliami;) Do maki dodaj pol lyzeczki galki muszkatalowej, lyzeczke cynamonu i szczypte-dwie kurkumy (zeby chalka nie stracila zoltego koloru), a podczas wyrabiania ciasta dodaj 50 gram skorki pomaranczowej i 50 gram rodzynek.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Rodzynka1989, 2009-12-17 20:34:04
    Rodzynka1989
    2
    Jakaś "inna" ta chałka, będzie trzeba wypróbować Takiej jeszcze nie jadłam, a kocham tego typu wypieki
  • vril, 2009-12-17 21:48:30
    vril
    A podzielisz sie przepisem na swoja? Chetnie poeksperymentuje Wiem, ze tradycyjna chalka jest zaplatana z warkocza ale ja lubie gladka zeby krojac wszystkie kromki byly rowne - jestem maniakiem symetrii Oczywiscie ciasto z powyzszego przepisu mozna zaplesc bez problemu.
    Komentarz
  • Luba, 2009-12-18 08:16:18
    Luba
    0
    vril, moja babcia zaplatała taką chałkę i ona tez była równa i symetryczna, ale ja tak nie umiem, podobno wprawa czyni mistrza
  • Kancia, 2009-12-19 17:05:25
    Kancia
    1
    muszę wypróbować uwielbiam wszystko co chałkopodobne
    ale kruszonka musi być
  • gabka9, 2009-12-22 11:05:31
    gabka9
    0
    o matko, teraz to przypomniał mi się smak dzieciństwa, chałka z masłem.....:ślina:
  • Paramore, 2009-12-22 23:48:42
    Paramore
    1
    Przepis wygląda na łatwy, będę musiała wypróbować.
    Ale moja koniecznie z kruszonką !
  • vril, 2009-12-23 11:27:09
    vril
    Hej, ze spisu skladnikow zniknelo maslo! Co jest grane, przeciez bylo. Prosze o dopisanie 100 gram (polowa kostki), roztopionego masla.
    Komentarz
  • delightful_girl, 2009-12-30 17:23:54
    delightful_girl
    0
    O jej to moja ulubiona "bułeczka"! Muszę koniecznie spróbować zrobić.
  • Berlinianka, 2010-02-12 23:57:02
    Berlinianka
    1
    Czy konsystencja tego ciasta pozwoliłaby na zrobienie chałkowego warkocza? A jak nie, to można dodać więcej mąki?
    W sumie banalny przepis, chyba zrobię rodzince, a co się będę...
  • vril, 2010-02-13 12:29:57
    vril
    Jak najbardziej mozna zaplesc warkocz. Ciasto podzielic na czesci, uformowac walki lekko je obtaczajac w mace i zaplesc.
    Komentarz
  • vril, 2010-02-17 17:19:55
    vril
    Dolaczylam zdjecia zaplecionej chalki upieczonej wczoraj
    Komentarz
  • Elegance, 2010-06-14 19:59:34
    Elegance
    Widzę,że łatwy przepis
    Wypróbuje tylko,że z kruszonką
    Komentarz
  • monis001, 2013-09-29 14:17:25
    monis001
    0
    Wyprobowalam. Uwielbiam chalke, a ta jest przepyszna Robilam z kruszonka bo taka lubie najbardziej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem