Ciasto czekoladowe ze śliwkami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-08-27
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe ze śliwkami
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki:

Przygotowanie:

To ciasto odwracane, przepyszne, rozpływa się w ustach...

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub wody.

Śliwki myjemy, obieramy z ogonków, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Dno formy natłuszczamy masłem, układamy śliwki skórką do góry, wzdłuż brzegów, aż wypełnimy całą formę. Posypujemy śliwki brązowym cukrem.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę 2-3 minuty. Dodajemy po jednym jaju, cały czas ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, partiami, (nie wszystko na jedne raz) ucieramy nadal na wolnych obrotach. Dodajemy jogurt naturalny po 1 łyżce, ciągle ucierając. Następnie wlewamy rozpuszczoną (ale nie gorącą!) czekoladę, likier, miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na śliwki. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto studzimy 20 minut, następnie odwracamy do góry dnem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 3.38 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • alonek, 2012-10-11 09:46:20
    alonek
    0
    och.... ale mi smaka narobiłaś!!! a ciasto pyszneeeee ^^ ja zamiast smarowania blachy tłuszczem wolę użyć papieru do pieczenia, którego nie trzeba tłuścić- troszkę jest mniej kalorycznie ^^
  • ptasiakasiaa, 2012-10-14 22:22:58
    ptasiakasiaa
    0
    Wygląda jak zakalec :/
  • danana, 2012-10-16 11:11:34
    danana
    0
    jak dla mnie spoko,sprobuje zrobic
  • nibbles, 2013-09-03 00:23:47
    nibbles
    0
    zrobilam i NIE polecam! klucha, zakalec, wszystko mokre, budyn nie ciasto.... nie marnujcie skladnikow na to. zjadlam sliwki z gory i reszta poszla do kosza. A takiego smaka na nie mialam...
  • pinaplesss, 2013-09-03 10:17:47
    pinaplesss
    Może to nie wina przepisu, tylko umiejętności. Skoro autorce przepisu ciasto wyszło, co widać na zdjęciu, to znaczy, że jest do zrobienia.
    Albo za krótko piekłaś, albo nie trzymałaś się proporcji. Czasem trzeba dopasować przepis pod swój piekarnik.
    Komentarz
  • ekonomistka93, 2013-09-04 10:05:41
    ekonomistka93
    mi tez nie wyszlo takie jakie powinno, ale byc moze to moja wina, trzymalam troche krocej w piekarniku, bojac sie ze sie przypali; w efekcie ciasto bylo zbite w srodku, a nie miekkie i puszyste, a z zewnatrz tak ladnie wygladalo.. szkoda
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe