Biszkopt z bitą śmietaną i toffi

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2012-09-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z bitą śmietaną i toffi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z bitą śmietaną i toffi

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki na biszkopt miskujemy (najpierw jajka, potem dodawać resztę składników). Jeśli ktoś ma swój sprawdzony przepis na biszkopt jak najbardziej może zrobic po swojemu:) Ja piekę w 180 stopniach przez ok 40 minut (do suchego patyczka).

Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem. Dodajemy serek. Masa nie powinna być zbyt słodka.

Mleko skondenstowane można albo gotować samemu (ok 2 godzin) lub kupić w sklepie już ugotowane. Ostatnio wybieram drugą opcję - jest droższe o 2 zł.

Kiedy ciasto ostygnie przekrajamy je na pół i spód nasączamy likierem i kawą. Następnie smarujemy spód toffi (ok połowa puszki) i przekładamy masą (będzie jej dużo na początku, ale następnego dnia masa "zniknie"). Następnie kładziemy wierzch ciasta i również go nasączamy. Smarujemy resztą toffi. Wierzch mozna posypać kakao lub kawą.

Ciasto na godzinę zostawiamy w cieple, potem wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe