Kurczak po Wietnamsku

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2012-09-14
  • Mniam: 9
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
    Mniam: 9
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kurczak po Wietnamsku

Składniki:

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka na mniej więcej równe kwadraciki. Kapiemy kilka kropel oliwy.
Doprawiamy przyprawami : curry, papryką słodką, papryką ostrą. Siekamy czosnek i dodajemy do kurczaka.
Mieszamy mięso, tak aby całe pokryło się przyprawami i posiekanym czosnkiem. Dobrze jest, aby tak zamarynowany kurczak posiedział dłuższą chwilę. Jeśli jenak, przygotowujemy potrawę na ostatnią chwilę ( tak jak zwykłam robić to ja) niech chociaż posiedzi 5 minut ;) a my w tym czasie :

Rozprowadzamy równomiernie oliwę z oliwek na patelni. Gdy jest już rozgrzana dodajemy cukier. I mieszamy, tak aby powstał karmel.

W tym momencie sięgamy po przygotowanego uprzednio kurczaka i wsypujemy mięso na patelnie. Smażymy kurczaka , tak aby cały pokrył się w karmelu. Następnie należy włączyć w ruch sos sojowy. Lekko podlać smażącego się kurczaka. Możemy też podlać całość szklanką przegotowanej wody.

W między czasie należy wstawić ryż do gotowania. Polecam ryż sushi, jednak zwykły również się nadaje.

To doskonały czas, aby poiekać cebulkę bardzo drobno. Proponuję, aby były to 3 - 4 cebule zależy od wielkości. Gotową cebulkę dodajemy do mikstury na patelni.

Chwilkę dusimy całość. Sprawdzamy smak potrawy. Doprawiamy jeśli trzeba solą pieprzem lub dodajemy sosu sojowego bądź którejś z przypraw jeśli sądzimy, że smak jest mało wyczuwalny przez rozcieńczenie wodą.
Uważamy, aby nie uczynić z potrawy za bardzo pikantnej. Można podlać jeszcze trochę wody jeśli konsystencja potrawy tego wymaga. Pamietajmy, że powinna to być gęsta potrawa, nie powinna być zbyt rzadka ani zbytnio gęsta.

W tym czasie powinien być gotowy nasz ryż.
Jeśli chcemy, aby potrawa wyglądała wykwintnie nakładamy ryż do filiżanki ( najlepiej o ciekawym kształcie) ugniatamy ( tak jak babkę w piaskownicy w foremce) i robimy ryżową babeczkę na talerzu. Ilość ryżowych babeczek należy dobrać odpowiednio do apetytu :)

Następnie nakładamy gorącą potrawę na tależ obok ryżu.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • SolAngel, 2013-08-24 03:34:58
    SolAngel
    0
    Danie przepyszne, nietrudne w przygotowaniu, większość składników zazwyczaj mam w domu. Przygotowałam rodzinie na obiad i bardzo im smakowało. Pięknie pachnie cynamonem i karmelem a jednocześnie jest pikantne. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Od siebie dodałam nieco sezamu. Na pewno nie raz zagości na moim stole, dodaję do ulubionych
  • two tea to room, 2013-08-28 18:58:23
    two tea to room
    0
    Zrobiłam na niedzielny obiad i tak: kurczak marynował się całą noc i pół dnia , cebulę pokroiłam w talary, a potem wszystko dusiłam dobre 20min - no i wyszło naprawdę smaczne! (może ciut przysłodkie, ale biorę to na siebie, bo piersi z kurczaka miałam tylko dwie-dorodne)
  • akalyna, 2013-09-02 18:20:13
    akalyna
    0
    Kurczaczek wyszedł aromatyczny, piękne zapachy rozniosły się po całym mieszkaniu Zachęcona apetycznymi zdjęciami, postanowiłam spróbować. Niestety, przekonałam się że słodkie przyprawy, w połączeniu z mięsem nie są moim gustem. Lecz domownicy wpałaszowali całego i domagają się o jeszcze Plusik za Mniam zdjęcia!
  • beatiska, 2014-03-15 16:22:56
    beatiska
    0
    Nie przepadam za wietnamskim jedzeniem, natomiast to było pyszne! I latwe do przyrządzenia.

    Odejmuje pół gwiazdki za nieścisłość podanych skladników z przepisem. W składnikach nie zostało podane curry, a w przepisnie wystepuję. Dodatkowo w skladnikach podano cynamon oraz miód, a w przepisie nie wystepują.

    Autorko, prosze o poprawnośc, bo danie na pewno jeszcze kiedys zrobię, a chciałabym je zrobić tak jak poinno być
  • mariposa88, 2015-10-19 15:32:32
    mariposa88
    0
    Fajny, ciekawy przepis, ale tak jak wyżej wspomniano jest trochę nieścisłości. Nie dodałam curry, tylko cynamon, tak, jak jest w składnikach i pominęłam miód, bo nie wiedziałam, w którym momencie go dodać, a przez cukier danie i tak jest dosyc słodkie. Wyszło bardzo smaczne, lekko pikantne.
    Niemniej ciekawa jestem, czy według autorki powinno się dodać curry i miód, czy jest to pomyłka
  • dadelajda, 2015-10-22 16:49:42
    dadelajda
    0
    Rewelacja
    Dodałam kilka pieczarek, czerwoną pastę curry i całość posypałam kiełkami. Nie dodawałam miodu.
    Danie pyszne i szybkie, uwielbiam takie połączenia smaków! Było lekko pikantnie, słono i słodko- mniam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem