donaty

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-09-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! donaty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! donaty
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! donaty
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! donaty

Składniki:

  • drożdże [30 g]
  • mąka [5 szklanek]
  • mleko (1,5 szklanki letniego)
  • woda (1/4 szklanki)
  • jajka [2 szt.]
  • cukier (1/2 szklanki)
  • sól (1/2 lyzeczki)
  • alkohol [2 łyżki] (moze pominac)
  • masło (pol szklanki roztopionego)

Przygotowanie:

przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
jednak nie wyszlo mi tyle tych donatow jak pisala dorota ale kolo 30sztuk chyba mialam

drożdże pokruszyć dodać mleko i wode, wsypac 1 lyżke cukru, zasypac odrobiną mąki, poczekac az rozczyn wyrośnie.

Później dodać pozostałe składniki a na końcu tluszcz. Wyrobić starannie, ręcznie bądź mikserem, zrobić kule i odstawić do podwojenia objętości około godziny.

Po wyjac na blat lub stolnice, opruszyc mąka i wałkować na grubość 1cm, wykrawać krązki wielkości ok.7cm, w środku zrobić dziurkę np.kieliszkiem.
ułożyć na blaszce do wyrośniecia okolo 30 min.

Smażyc w głebokim tłuszczu na złoto z obu stron, temp. tłuszczu 175stop. ja to robie na oko wrzucam kawałek ciasta i patrze czy sie ladnie rumieni ale niezbyt szybko.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 02 - orzechy włoskie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką