Cieniutkie i proste naleśniczki

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2012-09-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cieniutkie i proste naleśniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cieniutkie i proste naleśniczki

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i mieszamy używając np. trzepaczki do jajek (do tej operacji uważam użycie miksera za całkowicie nieuzasadnione, trzepaczką zajęło mi to koło 2 min, a więc szkoda czasu na wyciąganie, podłączanie i mycie miksera, a no i jest to bardziej ekologicznie i ekonomicznie). Gotowe ciasto jest rzadkie- nawet bardzo (naleśniczki są cieniutkie i delikatne, można dodać więcej mąki by były grubsze i bardziej puszyste), warto włożyć je do lodówki na jakąś godzinkę- lekko wtedy zgęstnieje. Potem wystarczy smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu (tu proponuję margarynę, a nawet masło, oliwa czy olej czasami dają dziwny posmak).
Co do farszu, jako że każda z nas miała ochotę na co innego w środku, nie będę się rozwodzić nad tym co powinno znaleźć się w środku naleśnika. Dla każdego coś smacznego: dżem, ser, krem, śmietana, czy po prostu cukier…wybór należy już do Was:)

Z przepisu wychodzi 8 naleśników.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe