Murzynek foolproof

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-09-19
  • Murzynek foolproof

Składniki:

  • mąka [2 szklanki] (używam szklanki po nutelli)
  • maślanka [2 szklanki]
  • cukier [2 szklanki]
  • kakao [3 łyżki] (czubate)
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka] (czubata)
  • jajka [2 szt.]
  • masło [70 g]

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ucieram (łyżką lub kulą). Najlepiej aby masło zostało utarte w całości. To samo tyczy się sody oczyszczonej, która powinna zostać rozprowadzona po całej masie.

Wylewam ciasto do przygotowanej formy: smaruję ją masłem i wysypuję bułką tartą. Po wylaniu ciasta posypuję je kulkami czekoladowymi, które się nie zatopią.

Ciasto przebywa przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie sprawdzam je patyczkiem i jeżeli nie zostaje na patyczku ciasto to wyłączam piekarnik i zostawiam w nim ciasto jeszcze na 10 minut aby nie opadło ze zmiany temperatury. Kulki które wysypałam uformowały linię na środku w trakcie rośnięcia ciasta.

Ciasto jest bardzo puszyste i nie zbite, wydaje mi się że to od maślanki, dlatego jest to kluczowy składnik.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką