Murzynek foolproof

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-09-19
  • Murzynek foolproof

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ucieram (łyżką lub kulą). Najlepiej aby masło zostało utarte w całości. To samo tyczy się sody oczyszczonej, która powinna zostać rozprowadzona po całej masie.

Wylewam ciasto do przygotowanej formy: smaruję ją masłem i wysypuję bułką tartą. Po wylaniu ciasta posypuję je kulkami czekoladowymi, które się nie zatopią.

Ciasto przebywa przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie sprawdzam je patyczkiem i jeżeli nie zostaje na patyczku ciasto to wyłączam piekarnik i zostawiam w nim ciasto jeszcze na 10 minut aby nie opadło ze zmiany temperatury. Kulki które wysypałam uformowały linię na środku w trakcie rośnięcia ciasta.

Ciasto jest bardzo puszyste i nie zbite, wydaje mi się że to od maślanki, dlatego jest to kluczowy składnik.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe