Pieczarki panierowane

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2012-09-20
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pieczarki panierowane
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pieczarki panierowane
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki panierowane
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczarki panierowane

Składniki:

  • pieczarki (same kapelusze po około 3-4 na osobę)
  • bułka tarta (według uznania)
  • jajka [1 szt.] (wystarczy na około 10 sztuk średniej wielkości)
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Mega łatwy dodatek do obiadu jak i smaczna i szybka przekąska na ciepło na solo:)

Pieczarki (najlepiej średniej wielkości żeby dość szybko zmiękły na patelni) obieramy ze skórki i usuwamy nóżki (które możemy wykorzystać w innym celu;))
Do jednej miseczki nasypujemy bułki tartej a w drugiej rozmącamy jajko z przyprawami. Maczamy pieczarki najpierw w jajku, następnie w bułce i wrzucamy na rozgrzany olej na patelnie.
Pieczemy do złotego koloru, z obu stron, na małym ogniu (około 20 minut uważając żeby panierka się nie przypaliła).

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • ma_dzik, 2012-09-20 10:29:21
    ma_dzik
    Uwielbiam panierowane pieczarki.
    W mojej wersji nóżki wykorzystane są do nadziania kapelusza. Kroję je w niedużą kostkę, dodaje jajko, natkę pietruszki sól i pieprz. Po czym nadziewam pieczarki i dopiero wtedy panieruję. Na patelnię wkładam farszem do dołu, żeby panierka się usmażyła i żeby nic nie wypadało.
    Komentarz
  • Jawa_82, 2012-09-29 20:34:55
    Jawa_82
    0
    Panierowane pieczarki - oj, lubię, lubię!
    A przyprawy mieszam również z bułką tartą.
  • Papillon_, 2012-09-30 10:34:14
    Papillon_
    0
    Można faszerować je serkami (np Almette). Wedle uznania ze skrojoną nóżką lub bez. Same wydają się mi być trochę suchawe
  • the rock, 2012-10-02 15:01:09
    the rock
    Jeśli pieczarki są świeże i 'szczelnie' opanierowane, to nie mają prawa być suche.
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2014-01-27 13:11:16
    Agnieszka987
    0
    Pieczarki wyszły przepyszne!- chrupiace na zewnątrz, a apetycznie miękkie w środku Bardzo polecam ten przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe