Ciasto Shrek - przepis

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2012-09-25
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Ciasto Shrek - przepis
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Ciasto Shrek - przepis

Składniki:

  • jajka [5 szt.]
  • cukier [5 łyżek]
  • mąka pszenna [5 łyżek]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • olej [2 łyżki]
  • sok z limonki [1 szt.]
  • cukier puder [1 łyżeczka]
  • budyń śmietankowy [3 op.]
  • limonka [1 łyżeczka] (skórka)
  • woda [4 łyżki] (ciepła)
  • sok owocowy [1 l] (np Pysio zielony)
  • śmietana kremówka [400 g] (30%)
  • galaretka [1 op.] (agrestowa)
  • woda [0.75 szklanki] (gorąca)
  • ciastka [2 op.] (Delicje)

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25x35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

W 1,5 szklanki zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 130 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: keks świąteczny

Komentarze

  • dzyka, 2012-09-25 12:48:39
    dzyka
    Po co wstawiać kolejny oklepany przepis na shreka, skoro jest co najmniej 5 takich na smacznym, niczym się nie wyróżnia...
    Komentarz
  • ILOVEBAKEPL, 2012-09-25 13:55:44
    ILOVEBAKEPL
    Ja rozumiem ze twoj przepis nie jest oklepany?
    Komentarz
  • dzyka, 2012-09-25 20:42:56
    dzyka
    Jeżeli nie zrozumiałaś, to chodziło mi o to, że nie potrzebny jest kolejny taki sam przepis na ciasto, inaczej by było, gdyby wnosił coś nowego , a nie tylko promowanie bloga. Następnym razem skorzystaj z wyszukiwarki. Ot to. A te odzywki są na poziomie przedszkolaka... Pewnie zaraz będzie kolejny, beznadzieja.
    Komentarz
  • funKe1990, 2012-10-24 22:54:02
    funKe1990
    wygląda super ale przed spróbowaniem, mam kilka pytań odnośnie przepisu:
    budyniu potrzeba 3 opakowania, ale te duże czy mniejsze? bo są takie 'rodzinne' opakowania?
    i delicje - a jaki smak najlepiej pasuje do tego ciasta?
    bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta