Jesienna szarlotka

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-09-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jesienna szarlotka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jesienna szarlotka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienna szarlotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienna szarlotka

Składniki:

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem (do momentu, aż zaczną się rozpadać). Dodajemy cukier i odparowujemy w syropie, aż masa będzie zwarta. Lekko studzimy jabłka, dodajemy kaszę mannę i cynamon.

Do misy wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy lekko łyżką żeby składniki się wymieszały. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Całość miksujemy robotem do czasu powstania ciasta przypominającego kruszonkę.
3/4 ciasta wysypujemy na blachę (ja piekłam akurat w tortownicy ale można użyć oczywiście prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 30x35) i lekko ugniatamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego pieca i pieczemy około 40 minut w 180 st. C.

Gorącą szarlotkę pokrojoną na porcje można podawaj z lodami:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • the rock, 2012-09-26 12:16:15
    the rock
    Źle wstawił mi się separator
    Od musu jabłkowego w dół są oczywiście składniki na mus
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem