Pękające czekoladowe ciasteczka

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2012-09-28
  • Pękające czekoladowe ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ( temp. pokojowa ) razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ostudzoną czekoladę, miksujemy. W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sol. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy. Miseczkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 165 C przez 10-12 min. Smacznego.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • himalaya, 2012-10-01 00:42:21
    himalaya
    0
    Piateczka za czytelny przepis.Robilam z podwojnej porcji -wyszly pyszne. Dodaje do ulubionych.
  • lachryma, 2012-10-01 14:07:16
    lachryma
    przepis (podobnie jak inne) od Doroty z mojewypieki...
    Komentarz
  • lachryma, 2012-10-01 14:44:18
    lachryma
    przepis wzięty od Doroty z mojewypieki (widzę, że cześć pozostałych też nie są autorstwa wizażanki)...
    Komentarz
  • lachryma, 2012-10-03 14:24:33
    lachryma
    przepis (podobnie jak parę innych) pochodzi od Doroty z mojewypieki...
    Komentarz
  • edyfed, 2012-10-31 19:37:06
    edyfed
    0
    Właśnie wyciągnęłam ciasteczka z piekarnika - też zrobiłam z podwójnej porcji i wyszła ich cała góra. Bardzo efektownie wyglądają! I są przepyszne... nieco pracochłonne - całe to lepienie i obtacznie w cukrze pudrze Ale warto, szczerze polecam!
  • xxcreative89xx, 2013-03-11 21:15:53
    xxcreative89xx
    0
    Zrobiłam, są nieziemskie! Ledwo z piekarnika wyciągnęłam a połowy nie było bo mój facet się do nich dobrał Polecam szybko łatwo i pysznie
  • Paula_86, 2013-08-28 10:05:52
    Paula_86
    0
    dziś zrobiłam ciasteczka, najpierw coś nie o przepisie; nie wiem po co pretensje do osoby zamieszczającej przepis skoro jest na dole podane ską został wzięty, dla mnie to dobra wskazówka czy decydować sie na zrobienie czegoś czy nie bo oznacza, ze ktoś poza autorem wypróbował już przepis
    a teraz o samych ciasteczkach:
    - zostawiając masę na noc rano była okropnie twarda, łyżką nie mogłam jej wyciągnąć z miski, ale kulki dały się formować, choć ciężko nie przyznać racji poprzedniczce, że ciasteczka wymagają trochę cierpliwości
    - czy sa watre?- tak, warto użyć dobrej jakości czekolady bo to ona decyduje o ich smaku, i tu zastanawiam sie czy części gorzkiej nie zastąpić mleczną- ciastka są słodkie, jednak gorzki posmak gdzieś przebija przez co synkowi nie do końca przypadły do gustu
    - no i po pierwszej blaszcze przekonałam się, że kulki muszą być mocno/szczodrze obtoczone w cukrze pudrze ponieważ w trakcie pieczenia część cukru wchłania sie w ciasto i nie daje efektu jak na zdjęciach

    Podsumowująć przepis fajny, choć pewnie następnym razem będę próbować modyfikować wg własnych preferencji
  • Paula_86, 2013-08-28 10:12:23
    Paula_86
    a może po prostu koleżanka zamieszczająca przepisy jest również autorką bloga, rozpowszechianie fajnych przepisów różnymi drogami z niczym się nie kłóci
    pozdrawiam!
    Komentarz
  • Inulinus, 2015-12-24 21:26:49
    Inulinus
    0
    Bardzo dobre Zapakowałam w puszki i będą do prezentów

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem