Żeberka w porach.

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2009-12-16
  • Żeberka w porach.

Składniki:

  • żeberka [1.2 kg]
  • cebulki szalotki [20 dag]
  • por [1 szt.]
  • chili papryczka [2 szt.]
  • olej [6 łyżek]
  • miód [2 łyżeczki]
  • cukier (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • sok jabłkowy [300 ml]
  • ocet [300 ml] (owocowy)
  • keczup [6 łyżek]
  • papryka (przyprawa) [2 łyżeczki] (ostra)

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą i papryką. Podsmażyć na oleju. Dodać szalotki, zalać szklanką octu i sokiem. Dodać miód i wymieszać. Przełożyć do brytfanny i piec w 200 stopniach przez 45 minut. W tym czasie oczyścić pora, pokroić na grube krążki, chili na cieniutkie. Na 20 minut przed końcem pieczenia włożyć pora i chili do mięsa. Ketchup rozmieszać ze szklanką wody, podlać mięso i piec do miękkości.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa solianka

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-18 10:51:27
    zlosliwiec
    Kolejny ciekawy przepis jestem pod wrażeniem. Rozumiem, że ketchup można zastąpić pomidorami lub koncentratem pomidowowym?
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2009-12-19 15:31:01
    bydgoszczanka
    Pewnie tak Nie próbowałam.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2009-12-30 00:30:04
    zlosliwiec
    2
    W takim razie wersji ze świeżymi pomidorami dałbym piątkę, a ketchupowej daję 4.5

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem