Błyskawiczne muffinki z mikrofalówki

autor: , kategoria: inne desery, babeczki i muffiny , dodano: 2012-10-04
  • Błyskawiczne muffinki z mikrofalówki

Składniki:

  • mąka pszenna [3 łyżki]
  • cukier [2 łyżki]
  • kakao [2 łyżki] (zamiennie można użyć kisielu o ulubionym smaku)
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • jajka [1 szt.]
  • olej rzepakowy [3 łyżki]
  • mleko [3 łyżki]

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać w misce bardzo dokładnie łyżką. Na środku zrobić dołek i wlać olej, mleko i jajko. I dalej używając łyżki wymieszać.
Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Mogą być grudki.
Gotowe ciasto nałożyć do foremek na muffinki (najlepiej sylikonowych) takich, które mogą być używane w mikrofali. Zamiennie można też użyć małych filiżanek. Ustawić nasze mufiny na obrzeżach talerza z mikrofali, nastawić moc na 800W i czas na 2 minuty.
Po dwóch minutach sprawdzić czy są upieczone patyczkiem. Jeśli nie nastawić na pół minuty/minutę. Zależy w jakim stopniu są upieczone.


Wychodzą mocno kakaowe i prawie, że gorzkie. Ja czasami zamiast kakao dodaję kisiel (proszek). W zależności jaki mamy smak kisielu taki smak muffinek otrzymujemy.

Mi z tego przepisu wychodzi 6szt.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Komentarze

  • trrropiki, 2013-09-08 22:25:53
    trrropiki
    zrobiła i są pyszne! choć następnym razem dodam więcej cukru i mniej kakao. Nie mogę się doczekać zrobić z kisielem
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką