Pierś kurczaka w ziołach z sałatką z papryki i cukinii

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2012-10-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierś kurczaka w ziołach z sałatką z papryki i cukinii
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierś kurczaka w ziołach z sałatką z papryki i cukinii

Składniki:

Przygotowanie:

Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze części, według uznania.

Przyrządzamy marynatę - ja używam do niej sosu sałatkowego Knorr, który świetnie nadaje się do mięsa z kurczaka - zawiera bogatą mieszankę ziół, jeśli nie mamy dostępu do świeżych. Zawartość torebki mieszamy z paroma łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z połówki lub całej cytryny (zależy jak lubimy kwaśno) i szczyptą pieprzu czarnego lub cytrynowego oraz szczyptą chili (ja lubię ostro). Do takiej marynaty można też dodać szklankę białego wytrawnego wina. Cytrynę można zastąpić limonką, będzie bardziej egzotycznie. Jeśli nie mamy pieprzu cytrynowego dodajemy sok z cytryny i na odwrót. Chili w proszku możemy zastąpić siekaną świeżą papryczką. Kurczaka marynujemy przynajmniej parę godzin.

Paprykę czerwoną kroimy w słupki, a cukinię w talarki. Siekamy dwa ząbki czosnku. Smażymy paprykę i cukinię na oliwie z oliwek na wolnym ogniu je aż będą al dente (powinny puszczać soki i troszkę się w nich dusić). Na koniec dorzucamy czosnek, ażeby nam się nie spalił, bo gorzknieje. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy kawałki piersi z kurczaka na złoto.

Gotowego kurczaka układamy na talerzu, obok sałatkę z papryki i cukinii. Ja swoją posypałam świeżą bazylią i odrobiną parmezanu. Uwielbiam jak roztapia się na gorących daniach mmmm :)

Można podawać ze smażonym ryżem, pieczonymi ziemniakami, i czym jeszcze sobie wymarzycie.

Ja, po śródziemnomorsku, podaję z bagietką, by na koniec, za jej pomocą, zgarnąć cała pyszniutką oliwę z oliwek z talerza.

Voila! Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • studentkaAM, 2014-06-14 14:51:45
    studentkaAM
    0
    Smak ok . i troszeczkę nie przypasował ten kurczak zamarynowany w sosie koperkowym, bo go po prostu nie lubię, DLatego za przepis smakowe 4*. Warzywka z patelni - pyszne. Ja podałam z brązowym ryżem. Super pomysł na syty i zdrowy obiad

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe