Zupa krem - z warzyw

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-10-15
  • Zupa krem - z warzyw

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis jest podany na około 1,5 lub 2 litry wody, zależy czy ktoś woli aby krem był rzadszy lub gęściejszy. Ja z reguły daję mniej wody, gdyż później wolę jej dolać, jeśli krem okaże się za gęsty po zblendowaniu.

1. Warzywa umyć, rozdzielić/pokroić wg. uznania, wrzucić do wody (wody nie solimy!).

2. Warzywa gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim, aż się rozgotują.

3. Uwaga! Odstawiamy warzywa do wystygnięcia.

4. Całość zblendować.

5. Tu w zależności jak kto woli,można dolać szklankęmleka 1,5%. Ja czasami dolewam a czasami nie ;)

6. Całość zagotować, dodać szczyptę curry lub kurkumy.

7. Krem przyprawić wedle uznania. Ja dodaję standardowo: sól, pieprz ziołowy, kostke rosołową, troszkę magii jeśli potrzeba. Tak na prawdę przyprawianie jest tu sprawą dowolną, ponieważ zupka i tak będzie pyszna. Trzeba próbować i w zależności od upodobań takie przyprawy dodawać.

8. Można posypać serem żółtym i natką pietruszki.

9. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowy lub samą.

10. Na koniec można polać na wierzch odrobiną octu balsamicznego.

Zupę krem można modyfikować, np. dodać dynię lub małego ziemniaka, itp. Jest to tak na dobrą sprawę, zupka wedle fantazji każdego ;).

Samą zupkę "robi się" krótko, stygnięcie warzyw powoduje jednak wydłużenie przygotowania,dlatego zalecam ugotowanie warzyw dzień wcześniej.

Smacznego :-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem