Sernik

  • Sernik

Składniki:

  • mąka [15 dag]
  • cukier puder [10 dag]
  • masło [8 dag] (rozpuszczone)
  • kakao [1 łyżka]
  • ser biały [50 dag]
  • masło [15 dag]
  • jajka [5 szt.]
  • cukier [20 dag]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • kasza manna [1 łyżka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • rodzynki

Przygotowanie:

Ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, kakao, schłodzone masło, najpierw posiekać nożem, a potem zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce.

Masa serowa. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce zmielony ser, cały czas ucierając. Na końcu włożyć ubitą pianę, proszek do pieczenia, kaszę mannę, bakalie, cukier waniliowy, wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na dno tortownicy lub blachy, na to wyłożyć masę serową, wygładzić powierzchnię, zetrzeć – usypując równą warstwę – pozostałe ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 90 min. Na 30 min przed końcem pieczenia przykryć blachę folią aluminiową, by zbytnio się nie spiekło. Upieczony sernik wystudzić w formie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką