Ciasto dyniowo-marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, ciasta z masą , dodano: 2012-10-16
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowo-marchewkowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowo-marchewkowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowo-marchewkowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowo-marchewkowe
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowo-marchewkowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowo-marchewkowe

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 duże jajka
  • szklanka brązowego cukru (można zastąpić białym lub 50/50)
  • 0,5 szkl. oleju roślinnego
  • 150 - 200 g marchwii
  • 150 - 200 g dyni (bez skóry i włóknistego miąższu)
  • 100 g migdałów siekanych
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • .
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • dwa opakowania serka Philadelphia
  • 100 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • .
  • DO DEKORACJI 80 g płatków migdałów

Przygotowanie:

MASA SEROWA
Zaczynamy od przygotowania masy z serka philadelphia. Ja zrobiłam ją z jednego opakowania i wyszło jej zdecydowanie za mało. Dlatego polecam dwa opakowania.

* Serek ucieramy z miękkim masłem aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (ok 5 min). Masa w tej fazie będzie gęsta.
* Dodajemy cukier i ucieramy kolejne 2-3 minuty do uzyskania jednolitej masy. W tej fazie masa przestanie być bardzo gęsta i sztywna.
* odkładamy do lodówki.


CIASTO
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
* W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i cynamon.
* Jajka ubijamy na puszysto (do podwojenia objętości). Dodajemy cukier i znów miksujemy, później olej wciąż miksując.
* Na tarce z grubym oczkiem zetrzeć dynię i marchewkę. Dodać do jajek i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
* Do masy dodać mieszankę z mąką i przyprawami. Delikatnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość rzadka, ale nie wodnista i zwarta.
* Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
* Piec ok. godzinę. Skończyć piec, kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.


Ostudzone ciasto przekrajamy na pół i przekładamy 1/3 masy z serka. Ciasto składamy i wierzch smarujemy pozostałą masą.
Posypujemy płatkami migdałów.


Smacznego!



*Przepis powstał z inspiracji, modyfikacji i połączenia przepisów kwestii smaku na ciasto marchewkowe i ciasto dyniowe.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 85 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką