Sernik bez sera

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2012-10-16
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sernik bez sera
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sernik bez sera
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sernik bez sera
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sernik bez sera

Składniki:

Przygotowanie:

Rozrabiamy ciasto i odstawiamy do zamrażarki.
Gdy ciasto się zamrozi wyciągam je przed zrobieniem piany i wymieszaniem z masą.
Wykładam blachę papierem do pieczenia
3 kule zamrożonego ciasta ścieram na tarce (największe oczka), potem wylewam masę "serową"( wszystkie składniki ubijamy ze śmietaną 18%, wsypujemy dwa budynie w proszku) i na koniec ścieram 2 pozostałe kule. Piec ok. 50-70 min w ok. 180
stopniach.
Ciężko uznać ile czasu zajmuje zrobienie ale jest szybkie i łatwe :) Jestem totalnych antytalenciem jeśli chodzi o "kuchnię" a jeszcze ani razu nie popsułam ;)
od razu mówię, że nie mam pojęcia ile kalorii ma ciasto bo nigdy na to nie patrzę... :( a że nie ma możliwości zostawienia pól bez wybrania odpowiedzi to zaznaczyłam środkową opcję...

ciasto na zdjęciach z Blachy 24x40 mogłaby być ciut mniejsza to ciasto wyjdzie wyższe niestety mam albo taką albo o wiele mniejszą więc mam mały wybór ;-)

    Śr. ocena: 4.10 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • irena1964x, 2012-10-18 10:19:16
    irena1964x
    podobny robi sie z jogurtu greckiego bardzo dobry
    Komentarz
  • NataliazPoznania, 2012-10-18 10:44:22
    NataliazPoznania
    Trochę duża rozbieżność czasowa 50-70 minut na pieczenie...
    Komentarz
  • Angel_00, 2012-10-18 12:27:52
    Angel_00
    Ja po 50 minutach sprawdzam wykałaczką czy masa jest z miarę sucha i czy patyczek się nie klei więc potem już nie patrzę na zegar stąd ciężko mi stwierdzić ile najdłużej trwa pieczenie... Poza tym wszystko zależy od masy
    Komentarz
  • justka89, 2012-10-18 16:30:56
    justka89
    0
    Lubię ten sernik, robię podobnie.
  • NataliazPoznania, 2012-10-19 09:20:46
    NataliazPoznania
    Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?
    Komentarz
  • Angel_00, 2012-10-20 15:06:45
    Angel_00
    Blacha 24x40 mogłaby być ciut mniejsza to ciasto wyjdzie wyższe niestety mam albo taką albo o wiele mniejszą więc mam mały wybór ;-)
    Komentarz
  • monisia22i, 2012-10-24 22:44:15
    monisia22i
    Wygląda świetnie, na pewno wypróbuje
    Komentarz
  • monisia22i, 2012-11-10 08:20:25
    monisia22i
    0
    Przepis jest świetny, ciasto wyszło super i wszystkim smakuje Od teraz to moje ulubione ciasto
  • Angel_00, 2012-11-10 16:18:36
    Angel_00
    Cieszę się, że wyszło i smakuje dzisiaj będę robiła sałatkę i sernik z rosą to też wstawię przepisy
    Komentarz
  • monisia22i, 2012-11-10 17:42:04
    monisia22i
    Obowiązkowo
    Komentarz
  • bialawera, 2013-02-13 11:56:32
    bialawera
    mam pytanie czy proszku do pieczenia to całe opakowanie? jak to jakiej wielkości?
    Komentarz
  • Wiktoria Kalek, 2013-06-14 15:13:20
    Wiktoria Kalek
    dziś zrobię ten sernik bez sera i do tego herbatę z cukrem bez cukru i herbaty
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-07-17 18:35:52
    Agnieszka987
    0
    Ciasto udało się Po upieczeniu (ok 50 minut- sprawdzałam co chwilę czy juz się upiekło budyn jest "luzny", po wystygnieciu (najlepiej na drugi dzien) bardzo gęstnieje i przypomina gładką masę serową Smak... mozna wyczuc kwasną nutę twarogu, choć brak charakterystycznych grudek dla twarogu wszystko psuje Niestety ciasto opadło mi po upieczeniu i było niskie.... Autorko sernika- jakie wymiary ma blacha której używasz do w/w ciasta???

    Dodam, że do 1 połowy ciasta dodałam kakao 2 łyżki i bardzo mi smakowało
    Dodałam takze (przez pomyłkę), zamiast śmietany mieszanki maślanki do zup i sosów Może dlatego też czułam typowy sernik

    Autorko- nie napisałaś jak przyrządzić masę, stąd gwiazdki mniej... Szukałam na innych podobnych przepisaach, bo 1 raz robiłam takie ciasto...
    Zmiksowałam bialko i cuker, potem smietana i na koncu dodałam budyn w proszku, dalej chwilę miksowałam i gotowe Chyba tak to się robi?
  • maravilla80, 2013-07-20 01:02:04
    maravilla80
    a jaka smietana no i jak przygotowac ciasto? Uwielbiam ciasta z masami budyniowymi aby nie za slodkie Mniam!
    Komentarz
  • Mia_Kropka, 2013-07-22 15:19:09
    Mia_Kropka
    1
    Właśnie próbuję i powiem że rewelacji nie ma a i tak podrasowałam przepis dając masło zamiast margaryny. Poza tym przepis nie bardzo pobieżny. Nie napisane jakich śmietan użyć: słodkich czy ukwaszonych (ile %), i co począć z budyniem. Jak ktoś nieobeznany w kuchni to nic z tego nie wie. Robie pierwszy raz i ostatni.
  • Agnieszka987, 2013-07-25 22:49:52
    Agnieszka987
    maravilla80 kwasna smietana A jak przygotowac ciasto napisąłam powyzej
    Komentarz
  • mycha94, 2013-07-30 14:49:11
    mycha94
    0
    Znam ten przepis długo i ciasto jest boskie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe