Zupa "Dynia z waniliową nutą"

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-10-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa

Składniki:

  • budyń waniliowy [2 łyżeczki]
  • cukier waniliowy [0.5 op.]
  • cukier [1 łyżka] (do smaku, według uznania)
  • mleko (według uznania)
  • rodzynki (garstka)
  • dynia [1.5 kg]

Przygotowanie:

Dynie obrać ze skóry i oczyścić z pestek, następnie pokroić w dużą kostkę. Zagotować z odrobiną wody (ok. 1 szklanki) aż zmięknie, trwa to jakieś 10-15 min. Zdjąć z ognia i przetrzeć na krem , najlepiej i najszybciej blenderem. Do kremu z dyni dodać cukru i cukru waniliowego, według uznania oraz dolać mleko i zagotować. Na koniec zaciągnąć mlekiem z rozrobionym budyniem. Jak zgęstnieje dodać rodzynek. Podawać można z makaronem, kluseczkami ...jak kto lubi.
Przepis jest bardzo stary i znam go od mojej Babci, ona robi ją "na oko" ;p i Wam też to polecam jeśli chcecie spróbować , każdy ma inny gust...jedni wolą bardziej słodką inni mniej, jedni wolą więcej mleka inni nie. Na pewno warto spróbować, bo to szybka i bardzo zdrowa zupa :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem