Sernik w polewie czekoladowej

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-16
  • Sernik w polewie czekoladowej

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i zmielić. Jajka wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem (20 dag), a następnie – miksując – z serem, ziemniakami, wymieszanymi z proszkiem do pieczenia obiema mąkami oraz kilkami kroplami aromatu waniliowego. Masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą, a pod koniec – z opłukanymi i osączonymi rodzynkami. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180°C w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Przygotować polewę: do rondelka wlać mleko, dodać cukier (6 łyżek), kakao, masło (10 dag) i – mieszając – gotować na wolnym ogniu, aż polewa zacznie gęstnieć.
Upieczony i wystudzony sernik polać ciepłą polewą, udekorować.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • beata_1988, 2009-12-17 09:55:40
    beata_1988
    brie ser [1 kg] (trzykrotnie mielony) ser brie do sernika? dziwnie toto wygląda, tym bardziej że piszę że koszt do 20zł a za sam brie trzeba by zapłacić sporo więcej. ktoś tu się pomylił chyba.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe