Spaghetti w sosie śmietanowym z kurczakiem, pieczarkami i zieloną fasolką.

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2012-10-20
  • Spaghetti w sosie śmietanowym z kurczakiem, pieczarkami i zieloną fasolką.

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie pilnujemy go bo gotujemy krócej niż typowe al-dente.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia (z pierwszego tłoczenia nie nadaje się do smażenia bo się przypala). Wrzucamy drobno pokrojoną pierś kurczaka.

Gdy kurczak dochodzi dodajemy sól, pieprz czarny, oregano, bazylię i czosnek Następnie dorzucamy pieczarki (ja kroje je w plasterki) moment podsmażamy pilnując by przyprawy się nie przypaliły. Pieczarki nie muszą być wysmażone na szaro w Polsce panuje przekonanie, że nie powinno się ich jeść surowych ale to nie prawda! :)

Teraz dodajemy to co mamy akurat pod ręką. Może to być odrobina białego wytrawnego wina, rosołu (o ile zdarza się nam go gotować) lub wody z gotującego się makaronu. Bez znaczenia co dodamy czekamy aż dojdzie do wrzenia i dokładamy śmietanę.

Gotujemy aż płyny się zredukują, śmietana może zmienić kolor na lekko żółty. Teraz dodajemy zieloną fasolkę (jeżeli mamy mrożoną należy ją zawczasu rozmrozić) i łyżeczkę masła. Wrzucamy makaron na patelnię i garść świeżo tartego parmezanu. Mieszamy dalej gotując aż sos się wchłonie i będzie tylko obklejał makaron.

Podawać na talerzu posypując tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i siekaną natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe