Suflet serowy

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2012-10-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Suflet serowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Suflet serowy

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Zaczynamy od beszamelu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, Dodajemy mleko i podgrzewamy masę mieszając. Nie zagotowywać jej.Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.

Ubijamy 5 białek z odrobiną soli na sztywną pianę.

4 żółtka dodajemy do beszamelu i mieszamy szybko, żeby się nie ścięły. Dodajemy szczypiorek i cayenne.
Nie dodajemy wszystkich 5 żółtek, bo suflet mniej wyrośnie. Ja niestety z rozpędu dałam 5.

Starty ser dodajemy do białek i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby piana nie opadła.
Białka z serem dodajemy do beszamelu z żółtkami, delikatnie mieszamy.

4 ramekiny smarujemy masłem, przelewamy masę do 3/4 ich wysokości.

Pieczemy 20 minut, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.

Podawać od razu, gorące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem