Suflet serowy

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2012-10-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Suflet serowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Suflet serowy

Składniki:

  • 5 jajek (5 białek i 4 żółtka)
  • 2 łyżki masła
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 100g startego, wyrazistego sera
  • sól i pieprz
  • szczypior
  • pieprz cayenne

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Zaczynamy od beszamelu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, Dodajemy mleko i podgrzewamy masę mieszając. Nie zagotowywać jej.Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.

Ubijamy 5 białek z odrobiną soli na sztywną pianę.

4 żółtka dodajemy do beszamelu i mieszamy szybko, żeby się nie ścięły. Dodajemy szczypiorek i cayenne.
Nie dodajemy wszystkich 5 żółtek, bo suflet mniej wyrośnie. Ja niestety z rozpędu dałam 5.

Starty ser dodajemy do białek i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby piana nie opadła.
Białka z serem dodajemy do beszamelu z żółtkami, delikatnie mieszamy.

4 ramekiny smarujemy masłem, przelewamy masę do 3/4 ich wysokości.

Pieczemy 20 minut, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.

Podawać od razu, gorące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem