Latte macchiato - 4warstwowe, z sosem czekoladowym

autor: , kategoria: napoje bezalkoholowe , dodano: 2012-10-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Latte macchiato - 4warstwowe, z sosem czekoladowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Latte macchiato - 4warstwowe, z sosem czekoladowym

Składniki:

  • kawa [3 łyżki] (dobra jakościowo, najlepiej świeżo mielona)
  • czekolada [100 ml] (niekoniecznie 3,2%; najwazniejsza jest wysoka zawartość białka powyżej 3g)
  • sos czekoladowy
  • woda [3 łyżki] (gorąca)
  • cukier puder3 [3 łyżki]
  • kakao [3 łyżki]
  • masło śmietankowe [100 g]
  • opcjonalnie
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Jest to słodka kawa, która zdecydowanie należy do grona moich poprawiaczy humoru. Może się wydawać, że jest pracochłonna i trudna do wykonania ale przedstawię tu parę trików.

Zacznijmy od sosu czekoladowego. Oczywiście możecie iść na łatwiznę i kupić gotowy syrop lub sos o dowolnym smaku. Ja jednak wolę raz na jakiś czas zrobić go samodzielnie ;) Świetnie nadaje się też do lodów jako polewa do ciasta, czy do innych deserów.

Wodę mieszam z cukrem pudrem i dodaję masło do pełnego roztopienia potem mieszam z kakao. Odstawiam do przestygnięcia.

Wstawiam kafeterkę na gaz w międzyczasie podgrzewam mleko i używając spieniacza do mleka (można dostać w Ikei za 7zł) pienię mleko. Pilnując by spiralka była położona skośnie do tafli mleka i by połowa cały czas wystawała ponad powierzchnię. Trzeba uważać by nie zagotować mleka (naczynie nie może nas parzyć w ręce). Mleko powinno zwiększyć o połowę do 2/3 swoją objętość. Jeśli macie expres z dyszą, czy też kubek do spieniania użyjcie tego, efekt powinien być taki sam.

Do wysokiej szklanki nalejcie najpierw na dno sos czekoladowy. Następnie delikatnie po łyżce przelejcie mleko i nałóżcie pianę. W tym czasie moka (czyli kawa z kafeterki) powinna być już gotowa. Jeśli macie expres zróbcie espresso. Whatever, potrzeba Wam poprostu ok 5oml aromatycznej dobrej kawy bez fusów ;) Wlejcie ja cienkim strumieniem do szklanki. Nie trzeba tego robic po łyżce - cała tajemnica w tym by kawa miała wyższą temperaturę niż mleko.

Jeśli chcecie możecie posypać całość wiórkami czekoladowymi/kakao czy czym tam chcecie.

Kawa jest słodka sama w sobie ale jeśli słodzicie to posłodzić radę mleko przed spienianiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Dyniowa latte FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta