Leczo z kabaczkiem

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia węgierska , dodano: 2012-10-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leczo z kabaczkiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leczo z kabaczkiem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leczo z kabaczkiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leczo z kabaczkiem

Składniki:

  • kiełbasa [0.5 kg] (*patrz przepis)
  • kabaczek [1 szt.] (dość duży ok. 1-1,5 kg)
  • cukinia [2 szt.] (2 duże cukinie, najlepiej jedna żółta i jedna zielona)
  • papryka [1 kg] (kolorowa - ja używam zawsze białej i czerwonej)
  • pomidory [3 szt.] (śliwkowe/limo)
  • pomidory [1 op.] (puszka, krojone)
  • papryka pepperoni [2 szt.] (czerwona)
  • cebula [4 szt.]
  • czosnek [6 ząbków]
  • liście laurowe [2 szt.]
  • cytryna [1 szt.] (skórka otarta z 1 cytryny)
  • sól
  • oliwa
  • woda
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki] (opcjonalnie)
  • papryka (przyprawa) [1 łyżka] (słodka, opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kabaczka obrać i usunąć środek z pestkami, z cukinii usunąć środek z pestkami. Warzywa pokroić drobno - kabaczka, cukinię, paprykę na drobne plasterki, pomidory w kostkę (pomidory można sparzyć i obrać jeżeli ktoś nie lubi skórki, ja tego nie robię) a pepperoni posiekać (pepperoni można dać jedną więcej jeżeli jest delikatna albo lubimy pikantne dania).

Proporcje są podane nieco na oko - można dać więcej cukinii lub papryki [u]w zależności od wagi[/u], powinno być mniej więcej tyle samo kabaczka co cukinii i tyle papryki co kabaczka i cukinii w sumie.

Kiełbasę również kroimy na plasterki lub większe kawałki w zależności od rodzaju. Najlepsza oczywiście jest kiełbasa węgierska, sucha i z papryką, ale jej dostępność i cena u nas zniechęca. Można więc użyć innych - kiełbasa powinna być aromatyczna, przyprawiona i nadajaca się do obróbki. Dobra jest kiełbasa jałowcowa, grillowa mocno przyprawiona, polska z papryką, ja używam na pół z kiełbaskami typu frankfurterki. Zdecydowanie odradzam zwyczajną i wiejską raczej też.

Cebulę i czosnek należy drobno posiekać w mikserze, a następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać kiełbasę, podsmażyć.

Wrzucić pokrojone warzywa, podlać ok. 1/2 szklanki wody, następnie dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, liśce laurowe, skórkę otartą z cytryny i duśić dalsze 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkryć i gotować aż większość płynu odparuje. Następnie doprawić do smaku solą i - ewentualnie koncentratem pomidorowym i papryką w proszku.

Nie doprawiam leczo żadnymi ziołami - powinno być właśnie takie czysto warzywne, pachnące papryką, pomidorami, cebulą.

Podawać z pieczywem.

Z tego przepisu wychodzi duży garnek leczo. Czas przygotowania podany bez czasu potrzebnego na krojenie warzyw. Koszt składników będzie taki jak podany w sezonie, poza nim może być nieco wyższy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z serem feta

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem