Ciasto na maślance

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-10-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na maślance
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto na maślance

Składniki:

Przygotowanie:

2jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru, dodajemy maślanke i olej, mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy porcjami do masy jajecznej mieszamy mikserem, na koniec dodajemy cukier waniliowy. Ciasto przelewamy do foremki nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Z 3 białek ubijamy pianę ze szczypta soli, utwarczamy ją 1/2 szklanki cukru, mieszamy z wiórkami. Piane wykładamy na ciasto. Pieczemy 40min. w 180 st.

Polecam to ciasto na prawdę pyszne :) Jest to ciasto według przepisu p. Ewy :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sylwia84, 2012-10-29 20:48:16
    Sylwia84
    ciekawy przepis mam jednak pytanie- czy można dac kefir zamiast maślanki???
    Komentarz
  • monisia22i, 2012-10-30 19:34:46
    monisia22i
    Ciężko mi powiedzieć, zawsze daję maślankę i nigdy nie próbowałam z kefirem.
    Komentarz
  • noemi65, 2013-06-03 20:21:51
    noemi65
    a czy do tego ciasta zamiast cukru bialego moge uzyc trzcinowego
    Komentarz
  • noemi65, 2013-06-05 20:41:06
    noemi65
    robilam to ciasto nie upieklo sie tak jak na zdjeciu ktore jest puszyste moje wyszlo bardzo ale to bardzo zbite i ciezkie jak kamlot bez zakalca co jest nie tak
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem