Kartoflanka

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-12-16
  • Kartoflanka

Składniki:

Przygotowanie:

Umyte i osuszone warzywa kroimy w kostkę(cebulke siekamy drobniej).

W garnku na rozgrzanej oliwie musimy zeszklic cebule.Dodajemy marchewkę i połowę ziemniaków,a następnie zalewamy gorącym bulionem warzywnym.

Całość gotujemy około 20 minut.


W tym samym czasie pozostałe ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy i zalewamy 2 szklankami wywaru z gotujących się warzyw.

Tak przygotowane ziemniaki z wywarem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Wlewamy do zupy i musimy wszystko razem chwilke zagotowac.


Boczek kroiomy w cienkie plastry,wysmażamy na chrupko na patelni bez tłuszczu.

Gotową zupę rozlać do talerzy,włozyc porcję boczku i posypać posiekaną natką. Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 13:01:59
    Wenila
    1
    Brzmi bardzo tradycyjnie

    Polecam bardzo, przepis wypróbowany. Jedynie ziemniaki podawalabym ugotowane, pokrojone w kostkę....no i w tej zupie najważniejsze, zeby nie żałować kminku
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:48:33
    EwcIaKIcIA
    Aż mi slinka cieknie jak czytam przepis... smakowicie brzmi i z pewnoscią spróbuję
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-22 14:16:17
    ewelline
    u mnie to wygląda inaczej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem