Krem z pieczonej dyni

autor: , kategoria: zupy kremy, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2012-10-26
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Krem z pieczonej dyni
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Krem z pieczonej dyni

Składniki:

Przygotowanie:

Dynię pokroić w plastry, posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Czosnek zawinąć w folię aluminiową i położyć obok dyni w piekarniku. Piec aż warzywa będą miękkie.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać starty imbir i po minucie zalać bulionem. Zagotować, wrzucić obrana i pokrojoną w plasterki marchew. Gotować aż marchew zmięknie.
Upieczoną dynię obrać ze skórki, a czosnek wycisnąć ze skórki i wrzucić do bulionu.
Dodać mleko i gotować 2-3 minuty. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Przelać na talerze, ozdobić kapką śmietany i posypać pestkami dyni.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • elka300, 2012-10-31 12:49:03
    elka300
    0
    Zupę dyniową warto podawac mężowi aby nie miał problemów z prostatą. Polecam
  • Sabina_32, 2012-11-03 09:28:02
    Sabina_32
    0
    Na zdjęciu wygląda to bardzo apetycznie. Muszę skusić się na takie conieco
  • myszekmyszek, 2012-11-13 17:49:10
    myszekmyszek
    0
    Nieziemski przepis.. robiłam wcześniej krem z dyni, ale nie wyszedł za specjalnie, dlatego do tego podeszłam sceptycznie.. ale ten smak jest nie do opisania! głeboki, korzenny, słodkawy, zmysłowy, niesamowicie rozgrzewający. dzięki!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe