Szarlotka z chałwą

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasta ucierane , dodano: 2012-10-26
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z chałwą
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z chałwą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z chałwą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z chałwą

Składniki:

Przygotowanie:

Masło utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puszystą masę.

Dodawać stopniowo dwa całe jajka i 4 żółtka.

Masę ubić mikserem.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao i mieszać aż dokładnie połączy się z masą.

Białka ubić z pół szklanki cukru na sztywną pianę.

Dodać wiórki kokosowe i lekko wymieszać.

Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Na dno blachy wyłożyć ciemne ciasto, na nie pianę z wiórkami, następnie starte jabłka.

Jabłka posypać cynamonem.

Na wierzch wyłożyć jasne ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Masło rozpuścić z mlekiem, cukrem i chałwą .

Upieczone ciasto posmarować przygotowaną polewą.

Polecam, ciasto jest pyszne!

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • agniesz_ka, 2012-10-27 16:30:05
    agniesz_ka
    0
    Wygląda smakowicie. Zamierzam jutro zrobić, Ile jabłek trzeba wziąć? Nie widzę w przepisie.
  • monisia22i, 2012-10-27 17:58:51
    monisia22i
    Przeoczyłam jabłka, ja daje zawsze na oko to jak kto lubi ale tak ok. 5 dużych jabłek.
    Komentarz
  • agniesz_ka, 2012-10-28 11:33:43
    agniesz_ka
    Przepyszne ciasto! Własnie zrobiłam. Dzięki za przepis
    Komentarz
  • monisia22i, 2012-10-28 17:31:18
    monisia22i
    Cieszę się że smakowało
    Komentarz
  • Memorie, 2012-10-29 20:31:09
    Memorie
    ile ma być wiórek kokosowych?
    Komentarz
  • monisia22i, 2012-10-30 19:33:25
    monisia22i
    Ja dodaje ok. pół opakowania ale to zależy jak kto lubi więc według własnego uznania.
    Komentarz
  • laisla, 2012-11-05 00:40:20
    laisla
    0
    Dzisiaj robiłam i wyszło mi zakalcowate..chyba zbyt dużo mąki sypnęłam..Na zdjęciu powyżej wygląda dużo ładniej niż to moje. Przestawiłam nieco warstwy także po ciemną przykryłam jabłkami (pokrojonymi w drobniutką kosteczkę bo tak wolę), na to jasna część i na to białka plus polewa chałwowa..Ta polewa to będzie mój od dziś bo jest dokonała, szczególnie w połączeniu z jabłkami Serdecznie dziękuję za pomysł!
  • monisia22i, 2012-11-07 15:35:55
    monisia22i
    Może faktycznie za dużo mąki, ale spokojnie ja też to ciasto zaczynałam od zakalca a teraz już wychodzi rewelacyjne
    Komentarz
  • laisla, 2012-11-11 23:56:53
    laisla
    Będę więc dobrej myśli Znajoma jeszcze mi podpowiedziała aby do masy z białek dodać nieco mączki ziemniaczanej, podobno wtedy warstwa ubitej piany mniej rozpływa się podczas pieczenia.
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-12-01 20:50:58
    pinaplesss
    0
    U mnie nie było zakalca, ale sugeruję dodać mniej mąki, bo wyszło bardzo gęste, ciężko było je rozsmarować w formie. Ciasto pyszne, ale bardzo ciężkie. Z proporcjami skladników jest coś nie tak, polewy za to wyszło dużo, użyłam całej, bo szkoda było mi wylać, to z nią ciasto "siadło".
  • monisia22i, 2012-12-04 13:07:24
    monisia22i
    Zawsze robię według przepisu i wychodzi świetne. Co do gęstości to radzę łyżkę moczyć w gorącej wodzie wtedy łatwo się rozsmarowuje.
    Komentarz
  • Mon247, 2013-10-15 16:57:39
    Mon247
    A te wiorki kokosowe to ile ma ich byc bo jakos nie widze w skladnikach .
    Komentarz
  • ika5559, 2015-11-06 14:33:09
    ika5559
    Muszę wypróbować mój mąż uwielbia chałwę!
    Komentarz
  • kisowska234, 2015-11-10 15:42:48
    kisowska234
    0
    Bardzo fajny przepis, moi się właśnie zajadają!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem