Papryka faszerowana z sosem pomidorowym

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, dania z ryżu , dodano: 2012-11-03
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryka faszerowana z sosem pomidorowym

Składniki:

  • papryka czerwona [5 szt.]
  • pieczarki [500 g]
  • cebula [1 szt.]
  • ryż [1 szklanka] (basmati)
  • ser parmezan [5 łyżeczek] (tarty)
  • pomidory [1 op.] (krojone w puszce lub passata - ok. 1 szklanki)
  • czosnek [1 ząbek]
  • tymianek [2 łyżki]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • pieprz czarny [2 łyżeczki]
  • chili (przyprawa)
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

Ryż basmati gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - ok. 10 minut.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę drobno siekamy, a następnie trzeba ją zeszklić na oliwie. Do cebuli dorzucamy pieczarki i smażymy ok. 5 minut często mieszając. Doprawiamy solą do smaku, dodajemy tymianek i czarny pieprz oraz ugotowany wcześniej ryż, ciągle mieszając smażymy ok. 2-3 minuty.

Papryki myjemy (powinny być duże i pękate, jeżeli są mniejsze farszu wystarczy na 6 sztuk), odcinamy górę z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i białe błony z wnętrza papryk. Do każdej papryki nakładamy ryż z pieczarkami, na górę kładziemy łyżeczkę tartego parmezanu (lub innego sera długodojrzewającego) i kładziemy "czapeczkę" czyli odcietą górę papryki.

Gotowe papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy kilkoma łyżkami przegotowanej wody, a następnie pieczemy bez przykrycia ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia można modyfikować w zależności od tego, jak bardzo rozpieczone papryki lubimy, ja często wyciagam już po 20 minutach, papryka jest jeszcze półsurowa).

W czasie kiedy papryka jest w piekarniku przygotowujemy szybki sos pomidorowy - na oliwie należy zarumienić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie dodajemy pomidory i dusimy po przykryciem na wolnym ogniu ok. 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, chilli, dodajemy bazylię, gotujemy jeszcze ok. 5 minut, ciągle mieszając, żeby sos trochę odparował.

Paprykę podajemy z sosem pomidorowym.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Bruschetta z pieczoną papryką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką