Jajeczny smażony ryż z kurczakiem

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia indyjska , dodano: 2012-11-04
  • Jajeczny smażony ryż z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Do dużego rondla z wrzącą wodą wsypać ryż basmati, wymieszać raz, i doprowadzić ponownie do wrzenia. Gdy ryż dochodzi do wrzenia, będzie "tańczyć w wodzie" gotujemy go jeszcze osiem minut lub do momentu al dente. Ryż odcedzić, przykryć arkuszem ręcznika kuchennego i odstawić na pięć minut, aby wchłonął nadmiar wody.
W międzyczasie, wymieszać słodki sos chili, wraz z sosem sojowym, olejem sezamowym i odstawić.
Do woka dodaj sezam i mieszaj, smażyć przez 30 sekund, aż będzie rumiany, a następnie odstawić (nie zostawiać na woku!!!).
Usmażyć kurczaka w woku. Odsączyć nadmiar oleju. Do woka dodać groszek i czerwoną paprykę z dwoma łyżkami wody, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty z pokrywą. Dodać ryż basmati, szczypiorek, czosnek i imbir (starty) i mieszać przez kolejne dwie minuty. Przesuń ryż z warzywami na jedną stronę woka i wlej jajka na woka. Jajo powinno mieć dość duże kawałki, aby oprzeć się pokusie, by zmieszać go zbyt szybko. Wymieszać ze ściętym jajkiem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem