Słonecznikowiec

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2012-11-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słonecznikowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słonecznikowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąke przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
jak mamy mało czasu biszkopt możemy zrobic dzień wcześniej i przykryć go papierem do pieczenia i odstawić w suche i chłodne miejsce


2łyzki margaryny cukier i mleko zagotować i rozpuścić wsypać słonecznik smażyć 15 min na małym ogniu
masa
mleko skondensowane ugotować 3h
ja kupuję zawsze gotowe mleko

mleko przełozyć do miski dodać miękką margarynę
utrzec mikserem następnie dodać słonecznik uprażony wystudzony

biszkopt wyłożyć masą herbatniki nasączyć w wódce i ułożyć na masę
śnieżkę ubic wg przepisu na opakowaniu i gotową wyłożyć na herbatniki


Uwaga :
zdarza się że masa wychodzi za rzadka to zależy jakiego mleka użyjemy
dodajemy żelatynę 1 łyzka na 50ml wrzątku ostudzoną wlewamy do masy

śnieżka krówkowa nie jest dostępna w każdym sklepie można ją zastąpić zwykłą śnieżką


jeśli masz sprawdzony przepis na biszkopt możesz zrobić wg swojego przepisu

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • monis001, 2013-02-05 17:20:14
    monis001
    Rany jak przepysznie wyglada, to juz wiem co upieke na weekend!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe