Słonecznikowiec
Składniki:
- biszkopt
- jajka [4 szt.]
- ocet [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- mÄ…ka pszenna [0.5 szklanki]
- mÄ…ka ziemniaczana [0.5 szklanki]
- MASA
- mleko skondensowane [1 szt.]
- słonecznik ziarna [300 g]
- margaryna [200 g]
- mleko [2 łyżki]
- cukier [3 łyżki]
- margaryna [2 łyżki]
- Dodatkowo
- herbatniki [30 szt.]
- wódka czysta [100 ml]
- śnieżka krówkowa [1 op.]
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić z szczyptą soli dodać cukier i ubijać na sztywna pianę.
Żółka wymieszać delikatnie w szklance z proszkiem i octem dodać do białek mąke przesiać (maki po 0.5szkl) przez sitko i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką
masę wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia
Piec 30-40 min w Temp 160 C ( do tzw suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić
jak mamy mało czasu biszkopt możemy zrobic dzień wcześniej i przykryć go papierem do pieczenia i odstawić w suche i chłodne miejsce
2łyzki margaryny cukier i mleko zagotować i rozpuścić wsypać słonecznik smażyć 15 min na małym ogniu
masa
mleko skondensowane ugotować 3h
ja kupujÄ™ zawsze gotowe mleko
mleko przełozyć do miski dodać miękką margarynę
utrzec mikserem następnie dodać słonecznik uprażony wystudzony
biszkopt wyłożyć masą herbatniki nasączyć w wódce i ułożyć na masę
śnieżkę ubic wg przepisu na opakowaniu i gotową wyłożyć na herbatniki
Uwaga :
zdarza się że masa wychodzi za rzadka to zależy jakiego mleka użyjemy
dodajemy żelatynę 1 łyzka na 50ml wrzątku ostudzoną wlewamy do masy
śnieżka krówkowa nie jest dostępna w każdym sklepie można ją zastąpić zwykłą śnieżką
jeśli masz sprawdzony przepis na biszkopt możesz zrobić wg swojego przepisu
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze