Kruchy placek leśniczego

autor: , kategoria: tarty , dodano: 2012-11-19
  • Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! Kruchy placek leśniczego
    Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! Kruchy placek leśniczego

Składniki:

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka i wody zagnieść ciasto. Schładzać przez 30 minut.
Grzyby oczyścić, pociąć na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać grzyby i smażyć przez ok. 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Rozłożyć usmażone grzyby.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, serem i pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Można dodać gałkę muszkatołową - ja nie dodawałam.
Polać na farsz.
Piec w temp. 200 st przez ok. 40 minut.

Na razie robiłam to raz, z racji tego, że uwielbiam grzyby napewno wrócę do tego przepisu nie raz.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • eyebugs, 2012-11-20 11:29:03
    eyebugs
    O jaaaa..tak się na to gapię od wczoraj..ale mi smaka narobiłaś!!! wygląda super i tak pewnie też smakuje.Ja sama nie gotuję ale zrobię łapankię i niech mi ktoś zrobi!!! a grzyby sama zbierałaś czy kupiłas?i jakie to np.?
    Komentarz
  • megane9111, 2012-11-23 08:35:12
    megane9111
    Grzyby sama zbierałam, borowiki i podgrzybki.
    Komentarz
  • rurkawaflowa, 2012-11-26 19:37:23
    rurkawaflowa
    chyba się pokuszę ... myslisz że z suszonymi też wyjdzie dobre ?
    Komentarz
  • megane9111, 2012-11-27 08:21:17
    megane9111
    Nie mam pojęcia, ale myślę że napewno musiałabyś je porządne namoczyć w wodzie przed przygotowaniem tego, żeby się usmażyły.
    Komentarz
  • -mimbla-, 2012-11-28 14:44:30
    -mimbla-
    3
    Bardzo prosty przepis - ja jestem antytalent kucharski,więc wiem, co mówię
    Zamiast grzybów leśnych dałam pieczarkii wyszło genialne!
  • megane9111, 2012-11-28 18:16:48
    megane9111
    Domyślam się, że z pieczarkami było dobre, jednak leśne grzyby mają zupełnie inny smak
    Komentarz
  • Marteczka_, 2012-11-28 18:17:26
    Marteczka_
    Z szuszonymi też powinno fajnie wyjść, tylko trzeba je namoczyć jakieś 12 godzin. Ja tak namaczam przed smażeniem do sosów i wychodzi fajnie. Przepis bardzo apetyczny, już się nie moge doczekać kiedy go zrobię
    Komentarz
  • aliria, 2012-12-01 11:49:49
    aliria
    1
    przepis zabezpieczony przed zaginięciem do wypróbowania w nijbliższych dniach!
  • katherine87, 2012-12-14 10:52:22
    katherine87
    0
    Super przepis! Ja też robiłam z pieczarkami, wyszło przepyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem