Babeczki

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2012-11-20
  • Mniam: 27
    Mniam zdjęcie! Babeczki
    Mniam: 27
    Mniam zdjęcie! Babeczki

Składniki:

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
2. Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i dodać cukier.
3. Dodawać po kolei: jajko, ciepłą wodę, maślankę, olej, esencję waniliową i miksować ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Zrobić nadzienie: Ubić pianę z białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder, na końcu wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
5. Do foremek wlewamy 1 łyżkę czekoladowego ciasta, na to nakładamy 1 łyżkę nadzienia i przykrywamy je łyżką ciasta. Całość ma wypełnić 3/4 foremki (nie więcej, bo babeczki urosną, gdy będzie za dużo masy, to po prostu nam wycieknie, ciasto jest rzadkie).
6. Pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
7. Można zrobić polewę, np. rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki lub masła, ale to już każdy wg swoich preferencji:)

Muffinki wyszły mięciutkie i mokre, nadzienie bardzo przypomina mi te z batonika. Pod przykryciem będą świeże nawet 3 dni, mój TŻ stwierdził, że na drugi dzień były jeszcze smaczniejsze:)

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.47 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • ewelline, 2012-11-21 06:48:25
    ewelline
    babeczki z kokosowa pierzynka musze zrobic!!!!
    Komentarz
  • Meariel, 2012-12-17 13:13:14
    Meariel
    1
    obłędne babeczki! Połączenie dwóch niesamowitych smaków!
  • Marcelina, 2012-12-18 16:25:09
    Marcelina
    2
    Bardzo dobry przepis. Co prawda troszkę sobie pozmieniałam i zamiast mufinek zrobiłam ciasto - podwójna porcja + zwykła foremka średniej wielkości = pyszności
  • Lillian_, 2012-12-19 10:44:32
    Lillian_
    Wygląda fajnie juz przepis wylądował w moim zeszyciku mam tyko pytanie można do tego wziąśc blache na 12 muffinków? bo coś mi sie wydaje że z tych mini składników wyjdzie tylko 6 raczej trzeba będzie podwoić ilość składników?
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-12-19 13:41:01
    pinaplesss
    Lillian_, powinno wyjść ok. 12 standardowych muffinek. Może wydaje się, że jest mało składników, ale tam dochodzi jeszcze warstwa kokosowa
    Komentarz
  • Lillian_, 2012-12-19 14:48:02
    Lillian_
    AA ok dzięki za wyjaśnienie. Może kiedyś uda mi się podać przepisa na przepyszną bezę malinową z adwocatem
    Komentarz
  • SabinaD, 2012-12-20 11:29:53
    SabinaD
    0
    wlasnie zrobilam ale mi tej masy kokosowej malo wyszlo i ledwie starczylo na 12 sztuk , dlatego gwiazdka mniej ale mimo tos apyszne
  • smerffie, 2012-12-22 22:12:08
    smerffie
    0
    Przepis super, muffiny obłędne!
    Mam tylko jedną kwestię: zrobilam je tak, że napelnilam otworki do polowy wysokosci i na wierzch trochę bezy kokosowej. Nie przykrywalam juz tego masą. Czy ktoras z was robila na zmianę tak jak w przepisie? Czy ta beza w srodku rośnie czy co się z nią dzieje?
  • jaszczurka_2007, 2012-12-30 17:34:33
    jaszczurka_2007
    0
    Pyszności wczoraj zrobione z podwójnej porcjo,czyli 24 babeczki i już nie ma
  • Agnieszka987, 2013-01-26 14:19:40
    Agnieszka987
    0
    Nie udały się Wyszło mi 12 babeczek. Zamiast rosnąć do góry, one rosły "płasko" rozlewając się m.in. po blasze... Ciasto nie odchodzi od papierka, choć nie wiem czy to wina przepisu czy moja... Patrząc na takie pozytywne komentarze może i moja Jedyne co dobre, to mus kokosowy, który na pewno nie raz wykorzystam!
  • Ervisha, 2013-01-26 16:41:47
    Ervisha
    Robiłam podobne ale do masy dodawałam twarożek. Czuć moco te białko czy sam kokos ?
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-01-28 16:56:11
    Agnieszka987
    Ervisha czuc kokos bo jest go o wiele wiecej na drugi dzień. Oczywiscie jedzone całkiem ostygniete, bo na ciepło bedzie czuc samo nieapetyczne białko.
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-01-28 16:57:48
    Agnieszka987
    Ervisha wypowiedz mi nie wyszłą
    Czuc kokos bo jest go o wiele wiecej.
    Oczywiscie jedzone na drugi dzien, ostygniete, bo na ciepło czuc białko
    Komentarz
  • Ervisha, 2013-01-29 16:26:44
    Ervisha
    Zrozumiałam za pierwszym razem Twoje przeslanie
    Komentarz
  • Paula_86, 2013-01-31 12:16:54
    Paula_86
    0
    Babaczki super, ciasto jest rzadkie i bałam sie ze nie wyrośnie odpowiednio ale oczywiście się myliłam urosły pięknie i smakują super, a z powelą czekoladową to już rewelka!
    Przepis klarowny, dokładny, nie można nic popsuć jednak masy kokosowej jak wspomniała SabinaD jest mało i za to pół gwiazdki, następnym razem zrobię z dwóch białek, żółtko i tak dodałam do masy czekoladowej żeby nie zastanawiać sie co z nim zrobić
    polecam przepis!
  • DeliciousBlood, 2013-02-02 16:47:32
    DeliciousBlood
    0
    zrobiłam 24 babeczki, nie wystarczyło kokosu, dlatego następnym razem zrobię jego ilość z 3 porcji. Poza tym do przepisu dodałabym żeby nie piec z termoobiegiem, bo ciasto momentalnie wypływa spod cięższego nadzienia kokosowego (mocno przyrumienione z blaszki smakuje jak nesquik ) najlepiej piec na dwóch grzałkach, wtedy ciasto rośnie rownomiernie i spokojnie
    dla mniej doświadczonych dodałabym też, że silikonowe foremki trzeba posmarować odrobiną oleju
  • pinaplesss, 2013-02-11 22:24:35
    pinaplesss
    Ervisha, nie czuć białka. Kokos jest intensywny.
    Dziewczyny, białko trzeba ubijac z cukrem kilka minut, musi być mega sztywne i podwoić objętość, dzis wyszlo mi 14 sztuk i wystarczyło masy na wszystkie (używam jajek z gospodarstwa, a nie małych sklepowych, może dlatego..?)
    Masa nie może być rzadka, bo wyleje się z foremek, dlatego nie dawajcie więcej wody, maslanki czy jajek niż w przepisie.
    Babeczki wyjmujcie z foremek po ostudzeniu, to ładnie odejdą.
    Mam nadzieję, ze trochę pomoglam
    Komentarz
  • lasoa, 2013-03-07 22:02:04
    lasoa
    Jutro popołudniu będę piec, wyglądają apetycznie Kakao ma być takie słodkie czy naturalne ?
    Komentarz
  • agacik91, 2013-03-21 15:21:40
    agacik91
    0
    Mój chłopak zrobił je dodając jeszcze nadzienie w postaci Nutelli i wyszły obłędne! Ale ciasto rzeczywiście słabo odchodzi od papierka
  • pinaplesss, 2013-03-21 19:19:55
    pinaplesss
    lasoa, kakao ma być naturalne
    Komentarz
  • przytulanka87, 2013-03-31 15:44:32
    przytulanka87
    0
    Babeczki są przepyszne !!!

    Dziś je upiekłam...maja być na jutro, a ja już skosztowałam co nie co :p
    Fantastyczne w smaku...wyczuwalny kokos..mmm no niebo w gębie

    Następnym razem robię podwójną porcję
  • iga9, 2013-04-14 13:10:42
    iga9
    0
    Bardzo dobry przepis. Coasto kręciłam jak na klasyczne muffiny (suche składniki zmiaszane + mokre składniki zmieszane). Masę kokosową zrobiłam z podówjnej porcji. Ilośc cukru zmienszyłam wszędzie o 1/4, ale jak dla mnie kokos nadal trochę za słodki (to wskazówka dla tych, co nie lubią zbyt słodkich ciast). Ogólnie - bardzo udane połączenie smaków.
  • Agnieszka987, 2013-07-17 18:25:39
    Agnieszka987
    Patrząc na komentarze, pokusiłam się na podejscie nr 2 do tych babeczek... Znowu nie wyszły Rosły na płasko... Ciasto nie odchodzi od papierka, nawet na 2 dzien. Ciasto smakuje jak murzynek. Nie jest to wg mnie przepis na max gwiazdek, ponieważ smak wg mnie słabo przypomina prawdziwe bounty Jak juz wczesniej wspomniałam jest to bardziej murzynek z kokosem... Ale widzę, że innym smakuje
    Komentarz
  • angelikak8, 2013-11-11 19:31:38
    angelikak8
    0
    Przepis doskonały. Robiłam je 2 razy i na pewno na tym się nie skończy Jedynie co zmieniłam to masę kokosową zrobiłam z podwójnej porcji.
  • mikados, 2013-11-28 09:56:52
    mikados
    0
    Babeczki wyszły pyszne i szybko zniknęły z talerza. Najlepsza rekomendacja młodszego brata - "w której cukierni je kupiłaś?"
  • paulaxw, 2014-01-01 13:02:43
    paulaxw
    Oooo rany, muszę wypróbować!
    Komentarz
  • iwusia59, 2014-02-07 19:55:47
    iwusia59
    0
    Babeczki wyszły wspaniałe, nawet moi synowie byli zachwyceni. Znikły jak świeże bułeczki, dlatego dziś zrobiłam z podwójnej porcji i upiekłam jak ciasto w blaszce.
  • dorota_128, 2014-11-01 18:36:47
    dorota_128
    0
    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Też uważam, że warstwy kokosowej wyszło za mało, wystarczyło na każdą babeczkę ale jest za mało. Dodatkowo 4 babeczki nie mają przykrycia warstwą czekoladową bo zabrakło Uwaga na cukier, zmniejszyłam ilość a i tak uważam że są strasznie słodkie
    Jednak w smaku bardzo dobre, na pewno jeszcze je zrobię
  • aaniolekk, 2015-02-14 21:45:23
    aaniolekk
    Na zdjęciu na pewno jest warstwa ciasta, nadzienia i znowu ciasta? bo wyglada jakby było ciasto, nadzienie i od razu polewa i tak sie wlasnie zastanawiam czy nie zrobić jednej warstwy ciasta i od razu polewa na nadzienie
    Komentarz
  • Ununquadium, 2015-02-19 14:52:22
    Ununquadium
    0
    Dzisiaj robiłam. Mi wyszło za mało ciasta, a za dużo nadzienia Z przepisu wyszło 7 babeczek, ale takich dużych, porządnych. Dodatkowo ozdobiłam czekoladą i malinką. A w smaku... przepyszne! Wszystkim smakowały Przepis wylądował w notesie i z pewnością będę do niego wracać
  • Ununquadium, 2015-02-19 15:02:00
    Ununquadium
    A, zapomniałam dodać, że w smaku baaardzo przypominają Bounty, za co ogromny plus
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-11-16 09:41:01
    PatrykLubik
    fajnie wychodzą z mąki ekologicznej z Polskich Młynów, super puszyste a na dodatek zdrowe
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe