Ciacho z kaszą bez pieczenia !
Składniki:
- słodkie herbatniki np petit beurre (ilośc zależy od wielkosci blachy)
- kasza manna [1 szklanka]
- mleko [1 l]
- masło/margaryna [1 kostka] (200 gr)
- cukier waniliowy [1 op.] (małe)
- cukier [0.75 szklanki] (mozna mniej lub więcej)
- kakao [2 łyżki]
- polewa1 (mozna roztopić czekoladę mleczną lub gorzką)
Przygotowanie:
Blachę (dużą) wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki jeden obok drugiego. Ciasno.
Mleko wlewamy do garnka z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem i cukrem, podgrzewamy aby masło się całkowicie rozpuściło następnie dodajemy cukier waniliowy i kakao -doprowadzamy do zagotowania. Gdy mleko bulgocze dosypujemy bardzo pomału kaszkę mannę, energicznie mieszając kilka minut aby nie powstały gluty kaszy. Masa musi być gęsta ale jednocześnie na tyle płynna aby mozna ja było wylać nie przełozyć na herbatniki. Gotuję ją zazwyczaj 3-5 minut na gazie, który wyłączam i jeszcze około 2 minut mieszam.
Gdy masa się połączy, przekładamy ją na rozłożone wcześniej herbatniki i przykrywamy kolejna porcja herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia i połączenie się herbatników z masą.
Po kilku godzinach mozna nałożyć polewę z roztopionej w kapieli wodnej czekolady lub lukier.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie
Komentarze