Grejpfrutowe szaleństwo

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-12-17
  • Grejpfrutowe szaleństwo

Składniki:

Przygotowanie:

Grejpfruty dokładnie szorujemy.
Z jednej strony owocu scinamy skórke (tak mniej więcej na wysokości 2 cm) .Ze środka owoców wycinamy miąższ i wyciskamy z niego sok.

Z jajek odzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z połową cukru na jednolita masę.Dodajemy mąkę i migdały.Nie przerywając mieszania wlewamy powoli wycisnięty sok z owoców(warto próbować masy w trakcie wlewania soku,czy nie jest za kwaśna).

Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy do niej resztę cukru nie przerywając mieszania.

Pianę delikatnie dodajemy do masy grejpfrutowo-żółtkowej.

Do wydrążonych wcześniej owocy wkładamy naszą masę.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Nasze grejpfruty pieczemy około 25-30 minut.

Zjadamy odrazu po wyjęciu z piekarnika:)

Można podawać z dodatkiem słodkiej śmietany i cynamonu.


Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Paramore, 2009-12-23 13:23:47
    Paramore
    2
    Bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz słyszę o czymś takim!
    Z chęcią kiedyś wypróbuję
    Jaka jest konsystencja po wyciągnięciu z piekarnika?
  • paulina150528, 2009-12-25 23:57:51
    paulina150528
    W konsystencji przypomina mus rozpływający się w ustach
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem