Francuska zupa dyniowa

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-11-24
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Francuska zupa dyniowa
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Francuska zupa dyniowa

Składniki:

Przygotowanie:

We Francji zamiast migdalow dodaje sie pieczone kasztany, ale w Polsce sa trudno dostepne. Z migdalami smakuje rownie dobrze :)
Lekka i sycaca, cudownie rozgrzewa. Latwe w przygotowaniu, ale efektowne danie z pewnoscia przypadnie Wam do gustu :) To moja ulubiona wersja tej zupki :) Zapraszam!

1. Dynie i jedna cebue pokroic w kostkie. Marchewke zetrzec na tarce na duzych oczkach. Calosc zalac szklanka wody i oliwa w oliwek. Gotowac pod przykryciem, az warzywa zmiekna. Co jakis czas dolewac troszczke wody,zeby nic nie przywarlo do garnka:)

2.Pokroic drobno druga cebulke i zeszklic na patelni, dodac posiekany czosnek i papryczke piri piri. Nastepnie wymieszac to z sosoem pomidorowym. Podsmazyc.

3. Zblendowac warzywa w garnku. Zagotowac bullion drobiowy w 500 ml wody ( ja osobiscie preferuje bulionetke, ale wybor nalezy do Was :).

4.Mieszajac, stopniowo dolewac bullion od warzyw. Nastepnie dodac smietanke i sos pomidorowy z patelni. Dodac pietruszke ( ilosc wedlug uznania, ale chciaz te 5 lyzek) i smietanke. Calosc jeszcze raz zagotowac. Dodac pieprz.

5.Zupe podawac w malych miseczkach posyspna platkami migdlaow. Migdaly mozna dodatkowo sprazyc na patelni:)

Bon appétit!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem