Krewetki Courvoisier Sauté

autor: , kategoria: kuchnia francuska , dodano: 2012-11-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki Courvoisier Sauté
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki Courvoisier Sauté

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzać masło na dużej patelni na dużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć 3 minuty, nie mieszać.

Przewrócić krewetki, przyprawić i smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać koniak i zapalić.

Gdy tylko alkohol przestanie się palić, wyjąć krewetki i odstawić.

Na patelnię włożyć warzywa, natkę pietruszki, estragon i szalotkę. Smażyć 3-4 minuty na dużym ogniu. Dobrze przyprawić.

Wlać wino i smażyć jeszcze 3-4 minuty, aby odparować połowę płynu.

Dodać śmietanę i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

Zmniejszyć ognieć na mały i włożyć krewetki do sosu. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby je odgrzać.

Skropić sokiem z limonki i podawać.

żródło: "Sztuka gotowania na co dzień" Paul Martin

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • mariome, 2013-05-07 14:15:19
    mariome
    0
    wyrafinowany smak a jednocześnie proste w wykonaniu. mniam.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem