Wyśmienity smażony camembert

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia francuska , dodano: 2012-11-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wyśmienity smażony camembert
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wyśmienity smażony camembert

Składniki:

  • ser camembert [2 szt.] (200-gramowych krążków)
  • mąka [1 szklanka] (z przyprawami)
  • oliwa z oliwek [1 łyżeczka]
  • jajka [3 szt.] (roztrzepane)
  • bułka tarta [2 szklanki]
  • olej arachidowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Zeskrobać trochę skórki sera i pokroić każdy krążek w trójkątne kliny. Obtoczyć je w mące.

Wlać oliwę do jajek, mocno mieszając, następnie ostrożnie zanurzyć w nich kawałki sera.

Ponownie obtoczyć wilgotny ser w mące i ponownie zanurzyć go w jajku z oliwą.

Na koniec obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć wszystkie kawałki na talerzu i włożyć na 10 minut do zamrażarki.

Przez ten czas rozgrzać dużą ilość oleju archaidowego we frytkownicy (lub na patelni) nastawionej na temperaturę 190°C.

Smażyć kawałki sera w rozgrzanym oleju przez 2 minuty lub do zrumienienia na kolor brązowo-złoty. Przed podaniem osuszyć na papierowych ręcznikach. Można podawać z sosem malinowym.

źródło: "Sztuka gotowania na co dzień" Paul Martin

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z rzodkiewek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem