Skrzydełka smażone Buffalo

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, z drobiu , dodano: 2012-11-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Skrzydełka smażone Buffalo
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Skrzydełka smażone Buffalo

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka [900 g]
  • mąka [2 szklanki] (z przyprawami)
  • jajka [3 szt.] (roztrzepane)
  • olej [1 łyżeczka]
  • bułka tarta [2 szklanki] (z przyprawami)
  • sól
  • pieprz
  • papryka (do smaku)
  • olej arachidowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Rozgrzać dużo oleju arachidowego we frytkownicy nastawionej na temperaturę 190°C. (Lub na patelni)

Odciąć końce skrzydełek i przekroić każde na dwie części. Gotować przez 10-12 minut. Dobrze odcedzić.

Obtoczyć skrzydełka w mące. Zanurzyć w roztrzepanym jajku wymieszanym z olejem i obsypać tartą bułką. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Smażyć w głębokim tłuszczu przez 5-6 minut lub do zrumienienia. Podawać z ulubionym ostrym, aromatycznym sosem.

źródło: "Sztuka gotowania na co dzień" Paul Martin

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Popcorn - kalorie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką