Barszcz czerwony

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2012-11-26
  • Barszcz czerwony

Składniki:

Przygotowanie:

Buraczki ze słoika sprawiają, że barszcz gotuje się dużo prościej i szybciej. Oczywiście nie mogą być zalane octem.

Najpierw gotuję kość w wodzie, kiedy woda zaczyna wrzeć zlewam ją, opłukuję garnek i wrzucam kość z powrotem do środka. Dolewam wody, nieco ponad 1/2 dużego garnka i czekam, aż zacznie się gotować.
W tym czasie obieram marchew, jedną z nich kroję na duże kawałki, drugą kroję drobniutko i zostawiam na potem. Obieram również pietruszkę, seler (kroję go na pół) i odcinam kawałek pora. Cebulę obieram i opalam na małym ogniu na kuchence, aż większa jej część przypali się (chodzi oczywiście tylko o 1 warstwę).
Kiedy woda zaczyna wrzeć wrzucam warzywa. Dodaję 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, dodaję 2 płaskie łyżki przyprawy Warzywko. Gotuję je ok. 45 minut, na wolnym ogniu. Kiedy warzywa się gotują obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Odkrajam 1/3 cytryny i wyciskam z niej sok do szklanki.
Po upływie godziny wyjmuję kość, seler, pora, cebulę, pietruszkę i ostrożnie wlewam do garnka sok z buraczków ze słoika i wrzucam buraczki. Dodaję pokrojone ziemniaki i marchew. Wrzucam jeszcze 1 liść laurowy, wlewam sok z cytryny- ok. 4 łyżki (ostrożnie z pestkami) i dodaję szczyptę czosnku granulowanego. Gotuję 30- 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Można dodać do smaku pietruszkę i ewentualnie jeszcze trochę przyprawy warzywnej.

To był mój pierwszy w życiu barszcz czerwony i wyszedł naprawdę bardzo dobrze.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem