Barszcz czerwony

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2012-11-26
  • Barszcz czerwony

Składniki:

  • Buraki (mogą być tarkowane) [0.75 l] (Ja użyłam tegorocznych ze słoiczka)
  • mięso z kością
  • cebula biała
  • ziemniaki [3 ] (duże)
  • marchew [2 ] (Najlepiej duże)
  • nać pietruszki [1 pęczek] (Może być również suszona, doda smaku)
  • pietruszka [2 ]
  • seler [1 szt.] (Wystarczy mały)
  • por [1 ] (Wystarczy kawałek, do smaku)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny (w ziarnach)
  • czosnek granulowany (odrobina do smaku)
  • sok z cytryny (wystarczą 3/4 łyżki)
  • przyprawa warzywna

Przygotowanie:

Buraczki ze słoika sprawiają, że barszcz gotuje się dużo prościej i szybciej. Oczywiście nie mogą być zalane octem.

Najpierw gotuję kość w wodzie, kiedy woda zaczyna wrzeć zlewam ją, opłukuję garnek i wrzucam kość z powrotem do środka. Dolewam wody, nieco ponad 1/2 dużego garnka i czekam, aż zacznie się gotować.
W tym czasie obieram marchew, jedną z nich kroję na duże kawałki, drugą kroję drobniutko i zostawiam na potem. Obieram również pietruszkę, seler (kroję go na pół) i odcinam kawałek pora. Cebulę obieram i opalam na małym ogniu na kuchence, aż większa jej część przypali się (chodzi oczywiście tylko o 1 warstwę).
Kiedy woda zaczyna wrzeć wrzucam warzywa. Dodaję 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, dodaję 2 płaskie łyżki przyprawy Warzywko. Gotuję je ok. 45 minut, na wolnym ogniu. Kiedy warzywa się gotują obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Odkrajam 1/3 cytryny i wyciskam z niej sok do szklanki.
Po upływie godziny wyjmuję kość, seler, pora, cebulę, pietruszkę i ostrożnie wlewam do garnka sok z buraczków ze słoika i wrzucam buraczki. Dodaję pokrojone ziemniaki i marchew. Wrzucam jeszcze 1 liść laurowy, wlewam sok z cytryny- ok. 4 łyżki (ostrożnie z pestkami) i dodaję szczyptę czosnku granulowanego. Gotuję 30- 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Można dodać do smaku pietruszkę i ewentualnie jeszcze trochę przyprawy warzywnej.

To był mój pierwszy w życiu barszcz czerwony i wyszedł naprawdę bardzo dobrze.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem