wołowina z suszonymi owocami

autor: , kategoria: z wołowiny, kuchnia polska , dodano: 2012-11-30
  • wołowina z suszonymi owocami

Składniki:

  • wołowina [1500 g] (dobrej jakości)
  • cebula [4 szt.] (duże)
  • suszone śliwki [250 g]
  • suszone morele [150 g]
  • suszona żurawina [100 g]
  • oliwa z oliwek [100 g]
  • ocet winny [1 łyżka]
  • kostka rosołowa [2 szt.]
  • pieprz
  • woda

Przygotowanie:

rewelacyjne mięsko z suszonymi owocami
najlepiej przygotować w prodiżu, ale można tez dusić w garnku
dobrej jakości wołowina - pokrojona w plastry 1,5 kg
posypujemy tylko pieprzem
dodajemy pokrojoną na plastry cebulę - 4 duże
polewamy niewielką ilością oleju i dusimy
gdy sosik wyparowuje dodajemy wodę, 2 kostki rosołowe i łyżkę octu winnego
później dorzucamy suszone owoce - morele (150g) , śliwki (250g) i żurawinę (100g) (najlepiej bakalland - bo super się duszą)
dusimy wszystko aż mięsko będzie miękkie
palce lizać - dajcie znać jak smakowało :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Komentarze

  • kasia milka, 2012-11-30 13:53:05
    kasia milka
    zapomniałam dodać, że według uznania możecie zwiększyć ilość suszonych owoców w potrawie,
    ja zazwyczaj dodaję więcej suszonych śliwek - bo tak lepiej smakuje mojej rodzinie
    jeżeli kupujecie bakalie i owoce suszone - teraz trwa loteria bakallandu - bakalmat
    może szczęście się do nas usmiechnie
    PS mięsko podaję z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem