Babka cytrynowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2012-11-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka cytrynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka cytrynowa

Składniki:

Przygotowanie:

Na początku przygotować foremki - 1 duża, 2 średnie lub kilka małych - natłuścić i posypać bułką tartą.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Następnie dodać cukry - ubić, potem żółtka pojedyńczo i ubić na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie.

Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku ok. 40-45 minut. (Małe babki do 10cm średnicy piec ok 30 minut)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • azzis, 2012-12-27 11:55:29
    azzis
    0
    Rewelacyjny przepis Babkę robiłam pierwszy raz z tego przepisu i się udała. Trochę wyszła za słodka jak dla mnie, więc następnym razem dam mniej cukru. Ale smakuje wyśmienicie. Warto wypróbować ten przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe