Ciasto czekoladowe z kremem bananowo-brzoskwiniowym

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2012-12-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe z kremem bananowo-brzoskwiniowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe z kremem bananowo-brzoskwiniowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe z kremem bananowo-brzoskwiniowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe z kremem bananowo-brzoskwiniowym

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Żóltka zmiksować z łyżką cukru, kilkoma kroplami aromatu waniliowego i gorącą wodą.
Białka ubić z resztą cukru.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednym budyniem, kakaem. Dodać żółka i białka. Wymieszać.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przekroić z poprzek na dwie części. Nasączyć syropem z brzoskwiń (z puszki) zmieszanym z wódką.

Krem:
Ugotować budyń na mleku. Wystudzić. Utrzeć z masłem.
Banany obrać, pokroić w kostkę razem z brzoskwiniami (4 połówki brzoskwiń zostawić do dekoracji).
Delikatnie wymieszać składniki. Wstawić do lodówki na 30 min.

Krem wyłożyć na jedną połówkę ciasta, przykryć drugą połówką. Włożyć z powrotem na blachę.
Galaretki ugotować, redukując ilość wody o 1/5.
Na ciasto wyłożyć pozostałe brzoskwinie pokrojone w plasterki. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, posypać posypką.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • PatrykLubik, 2017-03-15 09:51:07
    PatrykLubik
    maka pszenna tortowa szymanowska raczej się sprawdzi do tego rodzaju wypieku, uzywam jej od jakiego czasu i jest super
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe