Sola z pomidorową salsą na puree ziemniaczanym

autor: , kategoria: ryby, dania niskokaloryczne , dodano: 2012-12-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sola z pomidorową salsą na puree ziemniaczanym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sola z pomidorową salsą na puree ziemniaczanym

Składniki:

  • RYBA:
  • 4 filety z soli
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • SALSA:
  • 4 duże pomidory
  • 1/2 średniej cebuli
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • PUREE:
  • 0,5 kg obranych ziemniaków
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Przygotowujemy salsę: Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Przecinamy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Cebulę bardzo drobno siekamy i dorzucamy do miski. Przyprawiamy do smaku , dodajemy sok z limonki i oliwę. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mleko i masło podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Dodajemy do odsączonych z wody ziemniaków i przyprawiamy. Ugniatamy, aż powstanie kremowa masa.

Przygotowujemy filety: Filety z soli oprószamy solą morską, pieprzem i przyprawą do ryb (uważając aby nie były zbyt słone). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło. Połową rozpuszczonego masła smarujemy patelnię grillową i ją rozgrzewamy. Wykładamy na nią filety i polewamy resztą masła.

Układamy kompozycję na talerzu, dekorując bazylią i polewając filety salsą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką