Pleśniak

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, ciasta ucierane , dodano: 2012-12-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę z masłem lub margaryną wyrobić. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać kako i dobrze wyrobić.Dwie części ciasta(białą i ciemną) wstawić do lodówki, aby stwardniały.
Drugą połowę jasnego ciasta rozwałkować i ułożyć w blaszce (21x33cm) posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posmarować powidłami.

Na tarce o dyżych oczkach zetrzeć ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć pianę na przygotowane ciasto, a następnie zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzananym do 180 stop.przez ok. 50 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe